Premieră: Doi jandarmi sălăjeni vor pregăti poliţiştii din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Detaşament de Jandarmi Români, alcătuit din 66 de jandarmi va fi dislocat în Afganistan, unde va participa la misiunea de instruire NATO Training Mission-Afganistan (NTMA), o premieră pentru Jandarmeria Română. Din cadrul detaşamentului vor face parte şi doi jandarmi sălăjeni, selecţionaţi pentru a face parte din această subunitate.

Gabriel Dârjan şi Virgil Gherman, subofiţeri în cadrul Jandarmeriei Sălaj, vor face parte dintr-un detaşament de jandarmi, care va activa, vreme de şase luni, în Afganistan.

Anterior selecţionării, cei doi sălăjeni  au trecut teste privind cunoştinţe de specialitate, verificări medicale şi probe de limbă străină (engleză). De asemenea, un aspect important în alegerea lor l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice.

„Jandarmii români au răspuns, joi, apelului solemn de participare la misiunea NTMA, urmând ca militarii să se deplaseze în teatrul de operaţiuni duminică, cu o aeronavă, a spus şeful Direcţiei Generale Management Operaţional din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)”, Adrian Romanică.

Instructori pentru poliţiştii afgani

Aceasta este prima misiune desfăşurată de Jandarmeria Română sub egida NATO. Până în prezent, jandarmii au participat la misiuni sub egida ONU în Kosovo şi sub egida UE în Kosovo şi Georgia. Durata misiunii este de şase luni, după care jandarmii vor fi înlocuiţi de un alt contingent.

Jandarmii îi vor pregăti pe poliţiştii afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru aplanarea conflictelor, procedee folosite în timpul misiunilor de ordine publică şi îi vor învăţa să folosească armamentul din dotare.

Secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, a spus, joi, la ceremonia apelului solemn, că detaşamentul de jandarmi pleacă în Afganistan strict pentru misiunea de instruire a poliţiştilor de acolo şi că nu vor participa la misiuni de apărare.

Lasă acasă o fetiţă de un an

Gabriel Dârjan lucrează în Jadarmerie din 2003, când a absolvit şcoala de subofiţeri de la Drăgăşani. Are 30 de ani, este căsătorit din 2007 şi va sta departe, în următoarele  şase luni, şi de fetiţa sa de 1 an. “În primă fază, familia nu a fost deloc încântată de decizia mea de a pleca în Afganistan. Le era teamă că voi păţi ceva. Dar nu am putut refuza această provocare, pe care o consider un pas înainte în carieră. Participarea la o misiune internaţională validează experienţa şi capacitatea unui jandarm”, spune Gabriel Dârjan.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite