Premieră: British Council organizează examenul Cambridge la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care vor să studieze ori să muncească în străinătate şi au nevoie pentru asta de un certificat de competenţă lingvistică pot da examenul acasă, la Zalău. Examenul Cambridge se susţine la Colegiul Naţional „Silvania”. Până acum, testul avea loc la Cluj, cel mai apropiat centru de Zalău, sau în alte oraşe din ţară.

Dacă până acum tinerii care aveau nevoie de certificat de competenţă lingvistică în limba engleză erau nevoiţi să dea examenele aferente la Cluj sau în alte oraşe mari ale ţării, de anul acesta actul care dovedeşte cunoaşterea limbii lui Shaekespeare se poate obţine şi la Zalău. Catedra de limbă engleză din cadrul Colegiului Naţional „Silvania” a obţinut dreptul de a organiza cel mai puternic examen de certificare, testul Cambridge, desfăşurat sub coordonarea British Council. Certificatul obţinut în urma acestui examen este recunoscut internaţional şi este necesar la admiterea la facultăţile din străinătate, la obţinerea unei burse ori a unui loc de muncă peste graniţă. El ţine loc şi de proba de evaluare a competenţelor lingvistice din cadrul examenului de bacalaureat.

Primii 22 de tineri înscrişi au fost testaţi, deja, la sfârşitul săptămânii trecute. Testarea a durat două zile – joi şi vineri – în prima fiind programată proba orală, iar în a doua zi, timp de şase ore, celelalte probe (scris, citit, ascultare, engleză aplicată).

Vor să studieze în străinătate


Cei mai mulţi dintre ei sunt chiar elevi ai colegiului, dar au venit să susţină testul şi elevi din Şimleu, cât şi persoane adulte. Claudiu Păuşian este elev în clasa a XII-a D la colegiu şi spune că are nevoie de certificatul Cambridge, întrucât din anul II de facultate vrea să meargă să studieze informatica la Edinburgh, Scoţia. Oana Şerban, din clasa a XII-a de la acelaşi colegiu, are şi ea intenţia de a studia în străinătate. Ea vrea să studieze, tot din anul II de facultate, psihologia în Anglia. Singura fără o miză anume la acest examen a fost Raluca Mureşan, clasa a XII-a la CNS. „Vreau să am acest certificat pur şi simplu pentru mine“, a spus adolescenta.

image

Candidaţii vor afla dacă au luat sau nu testul abia peste o lună, ei urmând să primească rezultatul pe e-mail.

S-a prelungit perioada de înscrieri

Următorul examen va avea loc la CNS în luna iunie. Pentru a da cât mai multor tineri posibilitatea să se înscrie, British Council a prelungit termenul de înscriere până la sfârşitul săptămânii viitoare: 19 martie. Înscrieri se fac pentru trei tipuri de examene, structurate după dificultate: FCE (First Certificat in English), CAE (Certificat in Advanced Enghish – cel mai solicitat examen) şi CPE (Certificat of Profiency in English). Costul unui astfel de examen este şi el diferenţiat. Astfel, pentru FCE se plăteşte 545 lei, pentru CAE 580 de lei, iar pentru CPE, 595 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite