Prefectul Sălajului vrea strategii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a găzduit marţi, 1 martie, o dezbatere cu tema „Problematici Anticorupție”, în cadrul Grupului de Acțiune Anticorupție al județului Sălaj. La întâlnirea de ieri a participat şi Alexandru Cumpănaşu, directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate”, implementat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID România) în parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, proiect finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.

La nivel naţional au fost organizate deja peste 80 de astfel de întâlniri, în cadrul proiectului amintit, seria dezbaterilor urmând a continua şi în acest an.

La evenimentul de marţi a fost prezent Alexandru Cumpănașu, director coordonator al AID România, prefectul Alexandru Vegh şi subprefectul Onorica Abrudanu, alături de reprezentanți ai structurilor MAI, administrației publice locale și județene şi ai instituţiilor publice deconcentrate din sistemele educaționale, sănătate şi financiar – fiscal.

Participanţii la dezbatere au discutat şi au făcut noi propuneri privind metodele şi soluţiile pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cinci sectoare vulnerabile: siguranţă şi ordine publică, administraţie publică, financiar-fiscal, sanitar şi educaţional.

Director coordonator al AID România a subliniat faptul că întâlnirile nu rămân la nivel de discuţii, o parte din măsuri fiind deja acceptate şi implementate.

Alexandru Cumpănașu a dat exemplu domeniul educaţiei unde, la nivelul conducerii ministerul de resort au fost acceptate, în regulamentul cadru al Legii Învăţământului, câteva din măsurile propuse de AID, respectiv cele vizând interzicerea oferirii de medidaţii, de către profesori, elevilor proprii, funţionarea unui organism colegial de integritate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi propunerea instalării de camere video la examenul de bacalaureat.

În ceea ce priveşte propunerile venite din parte celor prezenţi, Mia Csuros, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, a subliniat importanţa îmbunătăţirii legislaţiei pentru o combatere mai eficientă a evaziunii fiscale.

O altă problemă adusă în discuţie a fost cea a ajutoarelor financiare acordate în baza Legii 416 privind venitul minim garantat, context în care prefectul Vegh Alexandru a menţionat faptul că ar fi de dorit ca sumele pentru persoanele nevoiaşe să fie acordate autorităţilor locale, care ar putea oferi beneficiarilor legii alimente (o masă caldă) şi nu bani.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite