Povestea unui succes. Cum a ajuns o şomeră să devină femeie de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Crişan a plantat deja nucii în primăvara aceasta
Silvia Crişan a plantat deja nucii în primăvara aceasta

Este povestea Silviei Crişan, o şomeră de 49 de ani din Zalău, care, după un an în care şi-a tot căutat un serviciu şi a participat la mai multe cursuri de reconversie profesională, a decis să-şi ia viaţa în propriile mâine şi să fie propriu său stăpân.

Silvia este inginer în industria alimentară de meserie şi s-a ales cu statutul de şomer în urmă cu exact un an, când a fost disponibilizată de la cea mai mare societate de panificaţie din oraş. Rămasă fără un loc de muncă în plină criză economică şi conştientă că îi va fi greu să îşi găsească altul, în meseria sa, în Zalău, proaspăta şomeră s-a apucat să-şi… diversifice calificările profesionale, aşa că s-a înscris la mai multe cursuri de reconversie. „Am făcut curs de expert în achiziţii publice, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar am făcut şi pe banii mei curs de formator şi unul de limba germană. Am făcut chiar şi un auxiliar de team- building, iar anul acesta, când s-a ivit ocazia, am făcut şi un curs de antreprenoriat”, povesteşte ea.


Silvia spune că atunci când s-a înscris la cursul de antreprenoriat, organizat de AJOFM în cadrul unui proiect european (Sălaj Workacces), s-a gândit iniţial că îi va prinde bine în caz că va dori să muncească în străinătate. „Cursul este recunoscut în Uniunea Europeană, cei care l-au absolvit putând să muncească acolo ca şi persoane juridice”, explică ea. Întâmplarea a făcut ca, în acelaşi timp cu acest curs, să se întâmple ceva care să îi dea posibilitatea să aplice ceea ce a învăţat chiar în România, la Zalău.

Ideea câştigătoare

„Am primit moştenire, pe care o aşteptam de foarte multă vreme – un teren situat lângă Zalău. Aşa că am făcut o şedinţă de familie pentru a discuta ce să facem cu acest teren. Iar concluzia a fost că cel mai bine este să înfiinţăm acolo o plantaţie de nuci”, povesteşte Silvia. Că ideea cu plantaţia de nuci este una bună o demonstrează şi faptul că s-a înscris cu ea la un concurs de idei de afaceri organizat de AJOFM Sălaj în cadrul aceluiaşi proiect (Sălaj Workacces) şi a câştigat premiul I, primind drept răsplată un calculator şi decontarea cheltuielilor de înfiinţare a firmei.

Plantaţie de nuci


Femeia nu a stat prea mult pe gânduri, aşa că a şi început să pună în practică planul său de afaceri. Deocamdată, a împrejmuit cele 61 de ari de teren şi a plantat puieţii de nuci. La toamnă, de-a lungul gardului va planta cătină, iar printre rândurile de nuci, coacăz negru şi zmeur. „De la nuci voi avea producţie abia peste 10 ani. De aceea, pentru a susţine activitatea firmei, până atunci voi valorifica culturile de zmeură, cătină şi coacăză, care dau producţie după doi (zmeura), respectiv trei ani (cătina şi coacăza neagră)”, ne-a explicat Silvia. Potrivit acesteia, de la toate cele trei tipuri de arbuşti se pot valorifica nu doar fructele, ci şi frunzele, aşa că succesul este, oarecum, garantat. „Trebuie, bineînţeles, să îţi cauţi desfacerea, dar nu este greu, pentru că sunt mulţi cei interesaţi – în special producătorii de produse homeopatice”.

De altfel, şi după ce plantaţia de nuci va ajunge să producă, valorificarea acesteia nu va urma schema clasică, adică aceea de a se obţine sâmburi de nucă uscaţi. „Mă gândesc la valorificarea frunzelor, folosite la şampoane şi la ceaiuri, iar din nucile verzi aş vrea să fac gem”, explică ea.

Pasul următor – linie de procesare


Dacă în privinţa plantaţiilor lucrurile sunt deja aşezate pe făgaş, Silvia Crişan îşi bate acum capul cu înfiinţarea unei linii de prelucrare, care să îi permită să îşi facă gemurile de nuci verzi, de zmeură şi celelalte delicatese ce pot fi făcute din livada sa, chiar acolo. „Trebuie să fac şi o linie de prelucrare a fructelor, doar sunt inginer în industria alimentară! Sper la o finanţare europeană, dar pentru asta mă gândesc la o asociere cu alţi producători, pentru că este nevoie de o suprafaţă mai mare”, spune ea



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite