Povestea unei eleve de nota 10 din Zalău: Stanca Pop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi anul trecut, 22 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut note maxime la fiecare probă a examenului, anul acesta doar şase au reuşit această performanţă. Răzvan Margin, Andreea Mirişan, Stanca Pop, Alina Dârjan, Sergiu Puşcaş şi Maria Inovan sunt cei şase elevi din judeţ care au obţinut nota maximă şi la română, şi la matematică.

Stanca Pop, unul dintre elevii de la Şcoala „Mihai Eminescu” Zalău cu 10 la Evaluare, spune că unul dintre „secretele” ei a fost că nu a avut deloc emoţii şi că, în acest fel, s-a putut concentra mai bine asupra rezolvării subiectelor.„Am participat la zeci de olimpiade şi concursuri şi sunt atât de obişnuită cu atmosfera de examen încât nu am avut niciun fel de emoţii la Evaluare”, povesteşte Stanca. Ea mărturiseşte şi că nu s-a pregătit în mod deosebit pentru acest examen, limitându-se doar la ceea ce avea de făcut pentru şcoală. „Am norocul că prin foarte repede în clasă. Acasă nu am făcut niciodată decât teme mi-am pregătit lecţiile pentru a doua zi. Chiar mă şi luau la întrebări părinţii din cauza asta”, spune tânăra pentru care nota 10 este aproape ceva banal: ea a absolvit şcoala gimnazială cu media generală 10, fiind unul dintre şefii de promoţie din acest an. Singura pregătire suplimentară pentru examen a făcut-o cu profesoara de matematică de la clasă. „În ultima perioadă am făcut câte două – trei meditaţii pe lună, cu doamna profesoară de matematică. Nu meditaţii individuale, ci cu toată clasa, împărţiţi pe grupe”, explică ea.

Vrea să devină actriţă

Cu o medie de admitere maximă, Stanca poate alege orice liceu şi orice specializare fără teama că nu va fi repartizată acolo de calculator. Oricum, a ales deja una dintre cele mai grele şi cele mai solicitate clase din oraş. Este vorba despre clasa de matematică – informatică bilingv engleză de la Colegiul Naţional „Silvania”. Deocamdată nu îi este foarte clar ce carieră va alege după absolvirea liceului, dar spune că visul ei este să devină actriţă.

Pietre de moară

Basmul de la proba de limba şi literatura română, dar mai ales problema de geometrie de la matematică, au fost  adevărate „pietre de moară“ pentru foarte mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a din Sălaj, notele, afişate vineri la prânz, fiind sub aşteptările lor. Acesta a şi fost motivul pentru care, potrivit inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, din totalul celor aproximativ 2.500 de candidaţi 163 au depus contestaţii (83 la limba şi literatura română, 77 la matematică şi trei la limba maghiară). Ei vor afla dacă au primit, în urma recorectării lucrărilor, notă mai mare sau, din contră, mai mică, astăzi, când este programată afişarea rezultatelor finale.

Nemulţumiţi de rezultate

Există şi elevi şi părinţi ai acestora, în special din Zalău, care s-au declarat nemulţumiţi nu atât de notele lor, cât de notele mari pe care, susţin ei, le-ar fi luat elevi din unele şcoli din mediul rural, unde supravegherea nu ar fi fost foarte strictă. Abrudan spune că la Inspectoratul Şcolar nu au fost semnalate astfel de nereguli, dar nu exclude posibilitatea unor situaţii de acest gen. „Acest examen s-a dat în peste 90 de şcoli. Nu avem cum să controlăm situaţia sută la sută. Am fost nevoiţi să ne bazăm pe buna credinţă a profesorilor care au supravegheat”, susţine el.


Ei au luat nota maximă

Cei şase elevi care au obţinut nota 10 la ambele probe sunt Răzvan Margin, Andreea Mirişan şi Stanca Pop – toţi trei de la Şcoala „Mihai Eminescu” Zalău, Alina Dârjan, de la Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Sergiu Puşcaş, de la Şcoala „Simion Bărnuţiu” Zalău, şi Maria Inovan, care este singura elevă din mediul rural cu media 10, ea fiind absolventă a Şcolii Gimnaziale Zimbor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite