Poveste de succes: Lia Stanca, femeia de afaceri care a învins criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Stanca este acţionarul unic al grupului de firme Vidalis
Lia Stanca este acţionarul unic al grupului de firme Vidalis

Singurul sălăjean din topul Forbes, Lia Stanca, a reuşit să îşi crească afacerile în plină criză extinzându-şi gama de servicii şi produse oferite, dar şi câştigând noi pieţe. Cu o avere estimată la 7 – 8 milioane de euro, femeia de afaceri a urcat şapte poziţii în acest clasament faţă de anul trecut, clasându-se pe locul 462, faţă de 469 anul trecut.

Veronica Elena Stanca, ştiută de toată lumea ca Lia Stanca, este şi în acest an singurul sălăjean din Topul Forbes România 500 de miliardari. Ea se află pe locul 462, cu o avere estimată la 7 – 8 milioane de lei. Anul trecut, deşi afacerile ei au fost evaluate la 8 – 9 milioane de lei, Lia Stanca a fost cu şapte locuri mai jos,  pe 469.

Lia Stanca este administratorul şi acţionarul unic al Grupului de Firme Vidalis, ce include societăţile Vidalis Impex, Primarom Exim SRL şi Izomat. Afacerile grupului de firme acoperă domenii extrem de variate, de la producţia şi comercializarea materialelor izolatoare sau comerţul cu combustibili, la turism şi alimentaţie publică. Cele mai importante active imobiliare ale afacerii conduse de Lia Stanca sunt cele din domeniul turismului, cum sunt Grand Hotel Severus & SPA din Zalău, cotat la patru stele, Hotelul Porolissum şi Băile Boghiş, ce fac parte din Vidalis Impex, prima societate deschisă ea şi, din această cauză, şi cea mai apropiată sufletului ei.

Ceea ce a tras grupul de firme în faţă în anul de criză 2010 a fost, după cum recunoaşte femeia de afaceri, Primaromul, firmă specializată în comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi. Cifra de afaceri a societăţii a crescut, în plină criză, de la 3,5 milioane de euro, în 2009, la 5,5 milioane de euro în 2010. Cum? „Ne-am lărgit gama de produse comercializate şi am găsit noi consumatori”, îşi dezvăluie secretul Lia Stanca.

Chiar dacă din comerţ i-au venit cei mai mulţi bani anul trecut, Lia Stanca spune că cea mai importantă societate din grup pentru ea este fabrica din Şimleu, Izomatul. „Faptul că suntem singurul producător autohton de materiale izolatoare şi faptul că, deşi te lupţi cu firme de top din exterior reuşeşti să câştigi în fiecare an un segment de piaţă în plus îţi dă mult mai multe satisfacţii decât îţi dau banii. A face speculaţie, cum este comerţul, nu este un lucru rău, dar nu are în spate ceva trainic, ceva solid, aşa cum este producţia”, explică femeia de afaceri. Iar faptul că într-o perioadă în care cererea de bunuri a scăzut ea a reuşit să crească cifra de afaceri şi la Izomat este pusă pe seama „cunoaşterii concurenţei şi a cerinţelor pieţei, dar şi capacitatea de a te adapta la aceste cerinţe”.

Pregăteşte o investiţie la Şimleu


Leagt de cerinţele pieţei, Lia Stanca spune în această iarnă va investi la fabrica din Şimleu 500.000 de euro în retehnologizare. „Nu este o sumă mare, dar prin această retehnologizare vom reuşi să controlăm mai viguros calitatea produsului şi modul de prezentare a lui. Este o necesitate pentru a ne menţine în piaţă”, explică ea.

Se ocupă singură de afaceri

Lia Stanca are 44 de ani şi se ocupă singură de toate afacerile grupului din 2008, de când a divorţat de fostul său soţ, controversatul om politic , cunoscut ca „generalul lui Băsescu”, Viorel Stanca, ea rămânând în urma partajului cu toate societăţile. Spune că aşteaptă cu nerăbdare momentul în care cele două fiice ale ei, care acum sunt destul de mici (una are 15 ani, iar cealaltă 10), i se vor alătura în administrarea afacerii. În privinţa planurilor pentru viitorul afacerii ei, Lia Stanca spune că îşi doreşte, printre altele, să facă din Băile Boghiş un o staţiune de agrement şi tratament aşa cum vedem în Occident.

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite