Poveste cu final fericit: a trecut cu bine de o operaţie pe inimă şi vrea acum să joace fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorand, un băiat de 13 ani de Cehu Silvaniei, a trecut cu bine de o dificilă operaţie pe cord deschis în Germania. Lorand s-a născut cu inima bolnavă iar acum, că s-a făcut bine, îşi doreşte să joace, pentru prima oară în viaţă, fotbal. Ar vrea să ocupe postul de portar.

O poveste tristă, dar cu final fericit. Aşa poate fi descrisă viaţa lui Lorand Geszti, un băiat de 13 ani din Cehu Silvaniei, care a avut neşansa să se nască bolnav de inimă. Norocul lui a fost că, printr-un concurs de împrejurări favorabile, el a ajuns să fie operat, la începutul acestei luni, în cea mai performantă clinică din Europa specializată în malformaţii cardiace, în Bad Oeynhausen  ( Germania, landul Westfalia de Nord, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Bielefeld). După numai două săpătmâni de la operaţie, chirurgul care l-a operat – medicul român Eugen Săndică, plecat din Iaşi – i-a dat lui Lorand „dezlegare” pentru a reveni acasă şi pentru a începe o viaţă normală. „Peste două- trei luni va fi un copil normal din punct de vedere fizic. A început deja să facă exerciţii fizice şi să ţină o dietă, pentru a slăbi câteva kilograme”, ne-a spus, fericit, tatăl băiatului, Laszlo Portik.

image

 Vrea să fie portar la fotbal

Deşi cu numai câteva zile în urmă era pe patul de spital, cu pieptul deschis de medici, Lorand se simte deja foarte bine şi ne-a spus că este nerăbdător să ducă o viaţă de copil normal. „Cel mai mult aştept să pot juca şi eu fotbal. Mi-ar plăcea să fiu portar”, spune copilul pentru care, până acum, orice efort fizic îi punea viaţa în pericol.

Lorand suferea de  stenoza aortica subvalvulara, o malformaţie congenitală tradusă printr-o obturare a arterei aorte ce îi priva inima de un flux suficient de sânge. Din cauza bolii, Lorand nu putea să facă efort fizic,  la cea mai mică oboseală învineţindu-se din cauza fluxului mic de sânge care ajunge la inimă- povestesc părinţii.

image

El a mai fost operat în urmă cu şase ani în Budapesta, însă chirurgii maghiari nu au reuşit să-i corecteze malformaţia. Clinica din Germania şi, în mod special, chirurgul de origine română Eugen Săndică, au reuşit, însă, să-i dea lui Lorand şansa la o viaţă normală. „Este o colonie de familii cu copii din România. Cel puţin opt sau zece copii, de la bebeluşi de câteva zile la copilaşi de cel mult trei ani, se aflau în spital cât am stat şi noi acolo şi ne-au încurajat. Toate cazurile disperate, cum a fost şi al nostru, sunt trimise acolo”, povesteşte tatăl băiatului.

Costul operaţiei, care se ridică la peste 20.000 de euro, va fi suportat din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate prin formularul E112. Cheltuielile conexe avute pe durata spitalizării din Germania au fpst suportate de părinţi cu ajutorul locuitorilor din Cehu Silvaniei, care au organizat mai multe evenimente caritabile pentru strângerea banilor necesari.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite