Posturi de poliţie cu până la şase lucrători. Vezi cum arată Poliţia Rurală re-reorganizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful IPJ, Iosif Ghiurca (foto stânga)
Şeful IPJ, Iosif Ghiurca (foto stânga)

La numai un an după ce oficialii Poliţiei Române i-au luat pe poliţiştii rurali din posturi şi i-au dus în secţii, conducerea instituţiei a ajuns la concluzia că, totuşi, înainte de această reorganizare era mai bine şi au decis, astfel, să revină la organizarea iniţială.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Iosif Ghiurca, a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, argumentele pentru care a fost necesară această revenire la organizare a Poliţiei Rurale, dar şi motivele pentru care forma propusă începând cu 1 septembrie 2011 nu şi-a demonstrat eficienţa. "În opinia mea, în anumite condiţii şi circumstanţe, putea să fie eficientă şi organizarea cu secţii de poliţie. Puteam, astfel, în primul rând, să evităm ultrajele asupra poliţiştilor, prin faptul că participau doui sau trei lucrători la intervenţie. Credeam, de asemenea, că o să scurtăm şi timpul de intervenţie. Dar ca să reuşim aceste lucruri ar fi trebuit să avem un număr dublu de lucrători şi logistica aferentă", a explicat Ghiurca. Şeful IPJ a mai adăugat că "s-au făcut şi studii sociologice, care relevă faptul că cetăţeanul se simte mai în siguranţă ştiind că poliţistul este lângă el", toate acestea determinând revenirea poliţiştilor în posturile din centrele de comună.

Cum arată noua organizare a Poliţiei Rurale


Potrivit şefului IPJ, principiile care stau la baza acestei reorganizării sunt următoarele: se menţin secţiile de poliţie rurală; secţia de poliţie rurală va avea în subordine posturi de poliţie arondate aceluiaşi parchet şi vor fi subordonate poliţiilor municipale şi orăşeneşti; se menţine calitatea de organ al poliţiei judiciare şi de poliţist rutier pentru toţi poliţiştii; se reînfiinţează funcţia de şef de post în toate comunele, inclusiv în cele unde funcţionează secţia de poliţie rurală; se suplimentează funcţiile de la posturile de poliţie comunale, prin redistribuire de la secţiile de poliţie rurale; patrularea şi intervenţia la evenimente se va executa, de regulă, de poliţiştii de la posturile de poliţie comunale, pe raza lor de responsabilitate, şeful secţiei stabilind modalitatea de efectuare a patrulării şi, de asemenea, intervenţia la evenimentele semnalate se va realiza pe principiul cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine.

La nivelul judeţului Sălaj, vor funcţiona în continuare cele opt secţii de poliţie, încadrate cu 16 funcţii de ofiţer şi 24 de agent de poliţie.  La cele 57 posturi de poliţie comunale (opt în comunele unde-şi au sediul secţiile), agenţii de poliţie au fost puşi pe funcţiile de execuţie începând cu data de 1 septembrie, iar pe cele de şef de post, au fost împuterniciţi începând cu 6 septembrie - de regulă foştii ocupaţi ai acestor funţii.

Cei 208 agenţi de poliţie şi 16 ofiţeri din mediul rural nu au fost repartizaţi uniform pe comune. Potrivit lui Ghiurca, în funcţie de specificul infracţional al zonei acoperite, sunt posturi de poliţie care vor funcţiona cu doi lucrători, dar şi posturi care vor avea nu mai puţin de şase poliţişti. Mai exact, din cele 57 de posturi de poliţie din judeţ, trei vor funcţiona cu doi lucrători, 40 - cu trei lucrători, 13 - cu patru lucrători şi unul singur - cu şase. În cel din urmă caz este vorba despre postul de poliţie din Ileanda, unde vor fi şi doi lucrători de poliţie rutieră. 

Iosif Ghiurca a mai orecizat că în perioada 15 -  30 octombrie se vor desfăşura concursurile pentru ocuparea funcţiilor de şef de post.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite