Porolissumul în expoziţie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările din expoziţia de la Cluj au fost realizate în această vară în complexul arheologic de la Porolissum
Lucrările din expoziţia de la Cluj au fost realizate în această vară în complexul arheologic de la Porolissum

Fotografiile şi picturile realizate în această vară de artiştii clujeni în castrul roman de la Porolissum vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii, numită generic Rememoria 2, care va fi vernisată astăzi, de la ora 18..00, la Casa de Cultură de Studenţilor din Cluj, în sala Europa. Vermisajul va fi precedat de prezentări video cu imagini şi texte reprezentative pentru Porolissum.

ReMemoria 2 face parte din cadrul proiectului ReMemoria, desfăşurat sub formă de work in progress ( pe parcursul a mai multor secvenţe succesive) proiect care îşi propune parteneriatul dintre cercetarea istorică şi arheologică a unui loc şi a memoriei acestuia şi imaginarea vizuală interpretativă de către artişti a datelor şi reperelor ştiinţifice. Acest parteneriat are ca scop modelarea unei platforme bazată pe imagini vizuale, platformă care să facă tranziţia datelor ştiinţifice şi arheologice către un orizont de receptare destinat unui public larg. Autorii acestui proiect sunt în parteneriat Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca, Atelierul de text şi imagine „Semn”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău”, explică Mira Marincaş, referent la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj.

ReMemoria 1 a avut loc sub formă de workshop şi expoziţie în cadrul sit-ului arheologic de la Porolissum, Moigrad, judeţul Sălaj în organizarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj. Parteneriatul dintre arheologi şi artişti vizuali a avut ca rezultat un bogat material vizual sub formă de desene, grafică, fotografie directă şi trans-fotografie, land art, instalaţii, toate acestea fiind expuse atât la Porolissum cât şi în Galeria de Artă „Ioan Sima” de la Muzeul de Istorie şi Artă  Zalău.
Au participat arheologii: dr. Alexandru V. Matei , dr. Corina Bejinariu, dr. Ioan Bejinariu, dr. Horea Pop, dr. Sanda Băcueţ, dr. Dan Băcueţ, cercetător științific Rob Wanner, cercetător științific Zsolt Csók, şi artiştii vizuali: Andor Kömives, Lorand Kömives, Attila Szabó, Mira Marincaş, Crina Prida, Alina Staicu, Flaviu Pătrunjel, Alina Todea, Alina Bondrea, Mădălina Surducan, Larisa Crăciunaş, Constantin Stoian, Radu Sălcudean, Mariana Gheorghiu, Dorel Găină.

În cadrul art-evenimentului ReMemoria 2, ce va începe la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, arheologii din Zalău vor prezenta istoricul sitului de la Porolissum, prezentarea având ca motivaţie oferta de repere necesare interpretărilor vizuale făcute de către artiştii participanţi la workshop, iar profesorul Dorel Găină, de la Universitatea de Arte Vizuale şi Design Cluj, va vorbi despre relaţia dintre evidenţele realului istoric şi declinările interpretărilor memoriei acestuia, de la declinări de ordin social-politic-istoric la declinările de metaforă.

Ultima parte a evenimentului va fi dedicată vernisării expoziţiei ReMemoria, compusă din lucrările realizate în cadrul taberei de creaţie de la Porolissum din vara acestui an.

„Portofoliul de repere vizuale va fi pus la dispoziţie prin corespondenţă e-mail participanţilor din public interesaţi să devină actanţi în cadrul workshopului ReMemoria 2. În cadrul acestui workshop se solicită creerea de imagini vizuale şi de texte, singulare sau în parteneriat (text+imagine) care să propună interpretarea artistică a datelor şi reperelor arheologice specifice sit-ului arheologic de la Porolissum”, mai spune Mira Marincaş.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite