Poluarea la Şimleu ţinută la secret de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj a descoperit în noiembrie pământ „cu urme şi miros de ţiţei” descărcat pe rampa de la Şimleu. Peste 147 de tone de pământ au fost luate de pe rampa din Şimleu şi retrimise atunci la redecontaminare. 

Problemele de poluare de la rampa de deşeuri din Şimleu Silvaniei, semnalate săptămâna aceasta, în premieră, de Ovidiu Jurcău, în cadrul unei conferinţe de presă, nu sunt necunoscute autorităţilor de mediu din judeţ. Potrivit reprezentanţilor firmei Salubris, în a cărei administrare se află rampa, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj a depistat încă din noiembrie, cu ocazia unui control, „urme şi miros de ţiţei“ în pământul care era adus şi depozitat la Şimleu. Garda de Mediu nu a fost informată,  APM notificând doar firma de salubrizare care, la rândul ei, a anunţat firma care ar fi trebuit să decontamineze pământul de reziduurile petroliere, respectiv pe Vivani Salubritate SA, o firmă din Slobozia cu punct de lucru la Suplacu de Barcău.

Imediat  ce Ovidiu Jurcău a relatat în conferinţă de presă problema, primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş, a negat că ar fi probleme de poluare la rampa de deşeuri a oraşului. El a precizat că are buletine de analiză ce dovedesc că pământul depozitat acolo nu este contaminat. Acum însă, edilul admite că ar fi fost ceva probleme. „E-adevărat că au fost una - două maşini care nu erau în regulă, în sensul că pământul era vizibil cleios“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ţurcaş.

Problemele de poluare de la Şimleu au fost confirmate şi de Ioan Sucs, directorul punctului de lucru Şimleu al SC Salubris, care a precizat că a fost vorba, de fapt, de mai mult de „una- două maşini“. „Agenţia pentru Protecţia Mediului a constatat în noiembrie că în maşinile care transportau pământul decontaminat erau urme de ţiţei şi ne-a trimis o notificare. Noi, la rândul nostru, am trimis o notă firmei care se ocupă cu decontaminarea, iar ei au venit imediat şi au ridicat, cu proces verbal, peste 147 de tone de deşeuri de pământ cu urme de ţiţei, care a fost dus înapoi pentru redecontaminare“. Sucs susţine, însă, că toate aceste nereguli au fost rezolvate în noiembrie şi că de atunci nu au mai fost probleme.

APM: „Nu a fost poluare”

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului spun că faptul că au văzut pe rampa de la Şimleu maşini care descărcau pământ cu urme şi miros de ţiţei nu înseamnă că este vorba despre o poluare. „Noi am cerut imediat buletine de analiză de la firma Vivani, iar rezultatele au indicat că nu au fost depăşiri la indicatorii analizaţi”, precizează Aurica Grec, directorul executiv al APM. Analizele pentru pământul depozitat la Şimleu au fost făcute chiar de laboratorul societăţii Vivani, care – spun reprezentanţii APM – este unul dintre puţinele din ţară acreditate RENAR.

Contactat de reporterul Adevărul de Seară, Marian Popa, project manager al Vivani Salubritate, a refuzat să facă vreo declaraţie în privinţa acestor aspecte. „În acest moment, Garda de Mediu adună date şi face verificări. După ce se vor finaliza, ne vom spune punctul de vedere”, a precizat el.

 Luni se iau probe


Ovidiu Jurcău susţine, însă, că poate dovedi cu probe că depozitarea pământului contaminat a continuat şi în decembrie. Acuzaţiile nu au fost confirmate sau infirmate de autorităţi. Potrivit lui Csutak Nagy Erzsebet, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Sălaj, luni vor fi prelevate probe din pământul depozitat pe rampă şi vor fi trimise, pe cheluiala firmei Vivani Salubritate, la un laborator autorizat.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite