Poliţiştii din Sălaj au „deranjat“ peste 100 de chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O acţiune desfăşurată de poliţişti zilele trecute a identificat în barurile şi parcurile din Zalău şi din celelalte oraşe ale judeţului peste 100 de elevi care fugiseră de la ore.Oamenii legii spun numărul chiulangiilor ar fi fost mult mai mare, însă mulţi au fugit la apariţia poliţiştilor şi n-au putut fi prinşi. Cei mai mulţi chiulangii prinşi, 38, sunt din Zalău.

Absenteismul rămâne cea mai gravă problemă de disciplină din şcolile sălăjene. O demonstrează numărul mare de elevi, aproximativ 2.000, care au încheiat anul şcolar trecut cu nota scăzută la purtare din cauza cumulului de absenţe, dar rezultă şi din ultimul control efectuat zilele trecute de către poliţişti în vecinătatea principalelor licee din judeţ.


Chiul... ortodox


Cei mai mulţi elevi care fugiseră de la ore au fost depistaţi în Zalău. Potrivit comisarului Constantin Didă, coordonatorul Poliţiei de Proximitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Poliţiei Sălaj, cei mai mulţi dintre chiulangiii găsiţi de poliţişti sunt elevi ai Grupului Şcolar „Mihai Viteazul“. La un singur control, au fost identificaţi 18 copii de la această unitate de învăţământ. Alţi 14 liceeni prinşi că au fugit de la ore sunt de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian“, iar doi de la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu“. Surpriza poliţiştilor a fost reprezentată de doi elevi de la Liceul Ortodox, adică potenţiali viitori preoţi, care se săturaseră şi ei de atâtea ore şi au intrat în rândul chiulangiilor. Şi liceul de elită al Zalălui, Colegiul Naţional „Silvania“, a fost reprezentat în rândul chiulangiilor tot de doi elevi.


Mult mai mulţi chiulangii


Totuşi, comisarul Didă spune că numărul real al copiilor care au fugit de la ore în momentul controlului este, de fapt, mult mai mare. „Erau mult mai mulţi copii prin parcuri şi prin baruri, însă au reuşit să fugă în momentul în care i-au observat pe poliţişti şi n-au mai putut fi prinşi“, explică el.
La acelaşi control, în Şimleu Silvaniei au fost identificaţi 33 de chiulangii, în Jibou şi în localităţile învecinate – 23, iar în Cehu Silvaniei, şapte. Listele cu numele complete ale acestor copii şi şcolile unde învaţă vor fi trimise zilele acestea Inspectoratului Şcolar şi Instituţiei Prefectului. Acestea, la rândul lor, vor trimite liste conducerilor unităţilor de învăţământ în cauză. Elevii prinşi nu riscă altceva decât o absenţă nemotivată în catalog, iar la zece astfel de absenţe, scăderea notei la purtare cu un punct.


Topul chiulangiilor, contestat


Conform unei statistici realizate de către Inspectoratul Şcolar, raportată la numărul notelor scăzute la purtare pentru cumul de absenţe, cei mai mulţi chiulangii din judeţ sunt de la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu“, cu 354 de scăderi în 2009 – 2010, Grupul şcolar „Mihai Viteazul“, cu 135, şi Liceul Pedagogic, cu 117. Câţiva directori au contestat acest top, susţinând că unele unităţi de învăţământ din judeţ nu se află pe listă, deşi ar avea mulţi chiulangii.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite