Poliţiştii de la Rutieră, urmăriţi să nu ia mită de la şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali ai Poliţiei Române au anunţat că în judeţ vor avea loc, în perioada următoare, controale prin care poliţiştii de la Rutieră vor fi testaţi pentru a se vedea dacă acceptă sau nu mită de la şoferi sau alte persoane care au nevoie de favoruri de la ei.

Şeful Poliţiei Rutiere Române, comisarul şef Lucian Diniţă, s-a aflat ieri în Sălaj pentru a-i instrui pe poliţiştii rutieri din judeţ să nu ia mită. Vizita face parte dintr-o campanie iniţiată de ministrul Administraţiei şi Internelor prin care se doreşte promovarea unui comportament civilizat a poliţiştilor de la Rutieră faţă de populaţie. După cum a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, motivul pentru care se marşează pe o astfeld e campanie la Poliţia Rutieră este faptul că "această structură, prin natura misiunilor sale, este una dintre structurile MAI cele mai expuse la acte de corupţie". Afirmaţia a fost întărită şi de un alt comisar şef, Gabriel Constantin, venit în Sălaj din partea Direcţiei Generale Anticorupţie pentru a-i învăţa pe poliţiştii noştri cum să devină incoruptibili.

De vină sunt şoferii!

Constantin susţine, însă, că deşi acceptarea mitei de către un poliţist reprezintă o încălcare gravă a legii, şi cei care oferă mită sunt la fel de vinovaţi. "De obicei, cetăţeanul face primul pas şi încearcă să corupă poliţistul", spune comisarul şef, precizând că un astfel de gest este sancţionat de Codul Penal cu închisoare de la şase luni la doi ani.  "De altfel, apelul nostru nu este doar pentru un mod de acţiune civilizat al poliţistului de la Rutieră, ci şi pentru o reacţie adecvată a societăţii civile", subliniază şi Lucian Diniţă.

Teste - capcană pentru poliţişti

Pentru perioada următoare, cei doi oficiali au anunţat teste în trafic care vro urmări să identifice poliţiştii "predispuşi" la a lua mită. Şeful IPJ Sălaj, Iosif Ghiurca, spune că, cel puţin până în acest moment, în judeţul nostru nici un poliţist de la Rutieră nu a fost cercetat pentru luare de mită.
Sălajul este al 18 judeţ din ţară în care este lansată campania.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite