Poliţiştii TF din Jibou, hoţi de combustibil (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să prevină furturile din gară şi din trenuri, cinci din cei şase poliţişti ai staţiei Jibou s-au „servit” cu motorină din locomotive. Cinci poliţişti de la Transporturi Feroviare din Jibou şi alţi patru angajaţi ai CFR au fost reţinuţi, ieri, de către procurorii sălăjeni, sub acuzaţia de furt şi vânzare de motorină. Combustilul era furat din locomotivele care opreau în staţia CFR Jibou.

UPDATE :Cei nouă inculpaţi au fost aduşi astăzi, de la ora 15.00, cu mascaţii la Tribunalul Zalău, iar pe holurile instituţiei erau aşteptaţi de familii şi de  avocaţi.

Robert Balogh, singurul apărător care a fost dispus să ne spună câteva cuvinte a apreciat că speţa este una complicată şi că va dura destul de mult până la o soluţionare definitivă a cazului.

Deşi, sub argumentul relaţiei confidenţiale dintre avocat şi client, Balogh nu a vrut să ne ofere detalii despre caz, el a declarat că speră ca inculpaţii reprezentaţi de el, cinci la număr, să fie cercetaţi în stare de libertate.

„Măsura arestării preventive ar trebui să fie o excepţie, nu o regulă, iar clienţii mei ar putea fi cercetaţi în libertate, deoarece nu cred că pot constitui un pericol social”, a declarat Balogh.

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare Jibou au fost urmăriţi încă din luna februarie de către procurorii sălăjeni, în urma unor sesizări venite din partea Direcţiei Generale Anticorupţie Sălaj şi a Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Poliţiştii erau bănuiţi că ar fura sistematic motorină şi ulei din locomotivele care opreau ori care tranzitau prin Jibou. Poliţiştii feroviari erau „ajutaţi” şi de alţi angajaţi ai CFR (mecanici de locomotivă, impiegaţi de mişcare şi şefi de manevră).
Ieri, procurorii au descins cu mandatele de percheziţie în mână în casele a 11 persoane din Jibou, fiind ajutaţi de reprezentanţi ai Brigăzii de Intervenţie Rapidă din cadrul Jandarmeriei Cluj. Potrivit celor declarate astăzi de procurorul Rodica Pece Vaida, cei nouă învinuiţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, furt calificat, dare şi luare de mită. Ei riscă să stea după gratii între 1 şi 15 ani.

Conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, astăzi, de la ora 15.00 se va hotărî dacă următorii inculpaţi vor fi arestaţi preventiv –Felician Ştefan, Cristian Pop,  Radu Bartiş, Alin Botiş, Florin Ciurte, Vasile Cheţa, Ioan Ciure, Dan Moldovan şi Mureşan Tiberiu.


Unul din clienţi era tot poliţist
În urma percheziţiilor la ceel 11 locuinţe, dar şi în mai multe maşini, au fost găsite câteva sute de litri de motorină, precum şi „instrumentarul” folosit de cei care sustrăgeau combustibilul.

Pe lângă cei nouă învinuiţi au mai fost făcute două reţineri, un impiegat de mişcare şi un poliţist de la Poliţia Oraşului Jibou. „Agentul de poliţie a fost eliberat, deoarece deocamdată nu se impunea reţinerea lui. Din informaţiile noastre, el ar fi cumpărat doar motorina sustrasă de ceilalţi învinuiţi. A fost lăsat în libertate şi un impiegat CFR, care a participat doar la câteva acţiuni”, a declarat Pece Vaida.
Combustibilul furat era vândut sau folosit în interes personal de cei implicaţi. De altfel, poliţistul din Jibou este acuzat de complicitate la furt, tocmai pentru că a cumpărat la un preţ mult sub cel al pieţei motorina, pentru societatea de transporturi a soţiei sale. 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Rodica Pece Vaida, a refuzat să dea vreo informaţie vizavi de cantitatea de motorină furată şi de valoarea combustibilului. „Nu ştiu o cifră exactă, nu vreau să-mi compromit ancheta şi nici instituţia oferind date de care nu sunt sigură“, a afirmat Pece Vaida.


Gara Jibou, fără Poliţie TF
Prin reţinerea celor cinci poliţişti de la TF, postul din gara din Jibou a rămas cu un singur om.

Practic, doar şeful poliţiştilor feroviari a rămas să păzească şi să supravegheze gara şi trenurile care o tranzitează. Contactat telefonic, şeful postului TF din Jibou, Claudiu Cherecheş, a refuzat să facă vreo declaraţie, şi nici să ne explice cum se va descurca de unul singur.


„Eu nu sunt abilitat să dau declaraţii. Vă rog să vorbiţi cu purtătorul de cuvânt al instituţiei“.
Claudiu Cherecheş, şeful postului TF din Jibou

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite