Poliţia concursurilor şcolare intră în acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe concursuri sunt pentru elevii de gimnaziu
Cele mai multe concursuri sunt pentru elevii de gimnaziu

Inspectoratul Şcolar a primit ordin de la Ministerul Educaţiei să verifice modul în care se desfăşoară în unităţile de învăţământ concursurile şcolare cu taxă, gen Cangurul sau Eurojunior.

Inspectoratul Şcolar Sălaj a primit ordin de la ministerul Educaţiei să verifice modul în care se desfăşoară concursurile şcolare organizate de diverse fundaţii şi ONG-uri în unităţile de învăţământ din judeţ. „Inspectoratele şcolare au obligaţia de a monitoriza constant eficienţa tuturor iniţiativelor în sistem public-privat“, se arată în dispoziţia primită de Inspectoratul Şcolar. Ministerul îşi justifică demersul prin faptul că „deşi rolul benefic al concursurilor este cunoscut, aglomerarea acestora în programul şcolar poate produce suprasolicitarea intelectuală şi fizică a elevilor, cu efect direct manifestat în scăderea performanţelor şcolare“.

 Taxe între 10 şi 20 de lei

Suprasolicitarea este uşor de obţinut, având în vedere că într-un an au loc mai mult de zece astfel de concursuri, la care se adaugă şi olimpiadele şcolare organizate de ministerul Educaţiei. Cele mai multe concursuri au loc în şcolile gimnaziale. Potrivit directorului Şcolii „Mihai Eminescu“, Mariana Meleg, este vorba despre „Evaluare în Educaţie“, concurs ce se organizează la mai multe discipline, printre care limba română, matematică şi limba maternă; Eurojunior, Cangurul (la matematică, limba română, limba franceză), Winners (limba engleză), Voinicel (limba română şi matematică – ciclul primar) şi altele. Mariana Meleg spune că pentru a putea participa la aceste concursuri, elevii trebuie să achite o taxă cuprinsă între 10 şi 20 de lei. O parte din aceşti bani vor fi trimişi organizatorilor, iar cealaltă parte rămâne în şcoală, pentru plata supraveghetorilor şi a profesorilor care corectează lucrările.

Ministerul Educaţiei a cerut Inspectoratului Şcolar şi să verifice dacă elevii sunt obligaţi să participe la aceste concursuri ori dacă profesorii îi pregătesc pe bani pe copii pentru aceste competiţii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite