Peste două mii de elevi au devenit liceeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de clasa a VIII au fost repartizaţi computerizat la liceu. Cei rămaşi nerepartizaţi, dar şi cei care, din diverse motive, nu au participat la prima repartizare computerizată, se pot înscrie de luni la etapa a două a admiterii pe locurile rmase libere la liceu.

Aproape 2.200 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt de acum liceeni. Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate a absolvenţilor în funcţia de media de admitere a fiecăruia, calculată în funcţie de media de absolvire a claselor V – VIII,  de media tezelor cu subiect unic şi de notele obţinute la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.

Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, sunt şi şapte absolvenţi care nu au putut fi repartizaţi, însă nu pentru că nu ar mai fi rămas locuri şi pentru ei în clasa a IX-a, ci  pentru că nu şi-au completat bine opţiunile în fişele de înscriere. Este vorba despre patru candidaţi din Sălaj şi trei din alte judeţe care ar fi vrut să facă liceul în Sălaj dar care, explică Abrudan, „pentru opţiunile pe care şi le-au exprimat, n-au putut fi repartizaţi deoarece nu mai erau locuri disponibile, iar pentru locurile libere, nu aveau exprimate opţiunile“.

Cei şapte candidaţi, precum şi absolvenţii de clasa a VIII-a care, din diverse motive, nu au participat la admitere, mai au o şansă să devină liceeni din această toamnă. Vorbim despre cea de-a doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat, care începe luni, 5 iulie, cu înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Tot luni începe şi completarea fişelor de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare sau care au participat dar au rămas pe dinafară.

29 de locuri la vocaţional

Înscrierea pentru probele de aptitudini se face la liceul care organizează aceste probe. În Sălaj este vorba despre Liceul Ortodox, unde au rămas neocupate 13 locuri la profilul teologic, Liceul Pedagogic, unde mai sunt şase locuri în clasa de pedagogic cu predare în limba maghiară, la Liceul Sportiv „Avram Iancu“, cu trei locuri disponibile pentru etapa a doua, şi la Liceul de Artă „Ioan Sima“, unde mai sunt şapte locuri, toate în clasa de arte.

Peste 200 de locuri în celelalte licee

Pe lângă locurile libere de la liceele vocaţionale, au mai rămas neocupate nu mai puţin de 233 de locuri în clasele pentru care nu se organizează probe de aptitudini sau de limbă. Cele mai multe sunt la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu“ Zalău, unde mai sunt 42 de locuri la protecţia mediului, 25 la industrie textilă, 19 la industrie alimentară şi încă 14 la alte specializări.

Locuri libere mai sunt la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu“ din Şimleu (la mate-info, unu, şi la filologie, opt), la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“ Şimleu (două la fabricarea produselor din lemn şi 14 industrie textilă), dar şi la grupurile şcolare Hida, Crasna, Nuşfalău, „Ioan Ossian“ Şimleu şi „Octavian Goga“ Jibou.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite