Puţini câini în adăpost. Sunt pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de câini fără stăpân a scăzut mult în Zalău. Dacă în urmă cu nouă ani erau peste 3.000, acum doar circa 120 mai bântuie străzile.Adăpostul pentru câini comunitari al SC Citadin SRL Zalău, de pe strada Fabricii, nu găzduia decât puţine animale ieri. Cinci câini, doi pui şi trei adulţi, ocupau două cuşti. Nici o urmă de agresivitate în ochii lor.

Doi dintre câinii adulţi din cuşti îşi aşteaptă proprietarii. Cei doi căţeluşi negri aşteaptă şi ei pe cineva să-i adopte. Un alt patruped, o femelă, va fi cam greu de plasat, fiind gestantă. Aşa că va fi păstrată în adăpost până ce va naşte, după care puii vor fi daţi spre adopţie, iar ea va fi sterilizată şi eliberată.


Selecţia câinilor
Viorel Pănican, tehnician veterinar în cadrul firmei Citadin, spune că numărul câinilor fără stăpân, atât cei care au trecut prin adăpost, cât şi ceilalţi, a scăzut mult în ultimii ani. Dacă în urmă cu nouă ani, când a pornit acest serviciu, erau peste 3.000 de câini comunitari, acum mai sunt circa 100-120. „Asta şi pentru că avem o comunicare bună cu cetăţenii şi cu şefii de instituţii, care ne anunţă imediat când văd că un câine s-a aciuat în zonă”, spune Pănican. După ce sunt prinşi de pe stradă, prin folosirea pistolului cu tranchilizante, câinii sunt duşi la adăpost unde sunt selectaţi în funcţie de mărime, rasă şi sex, iar după 48 de ore intră în procesul de pregătire. Ei sunt deparazitaţi intern şi extern, sterilizaţi, după care li se pun crotalii. „De obicei sunt aduşi cei care fugăresc găinile sau care sar gardul în grădină şi calcă straturile“, explică Pănican. Posibilii proprietari sunt aşteptaţi să vină să-i recupereze în primele două zile. Dacă nu-i ia nimeni, câinii sunt ţinuţi în adăpost între şapte şi zece zile, după care, cei sănătoşi sunt puşi în libertate în locurile de unde au fost luaţi. Cei cu boli incurabile, accidentaţi, cu traume grave, cu boli cronice, cei cu devieri de comportament (foarte agresivi, care nu-şi recunosc stăpânul) sunt eutanasiaţi.


10-15 sălăjeni muşcaţi
Dacă cineva doreşte să adopte un câine o poate face gratuit, însă proprietarii care i-au pierdut sau i-au lăsat de izbelişte trebuie să achite cheltuielile făcute cu prinderea lor, hrana, medicamentele, sterilizarea, în total 303 lei.  „E greu să lucrezi aici. De multe ori, mă apucă plânsul. Am acasă cinci câini, pe toţi i-am luat de aici. Mi se rupa inima de ei când văd că nimănui nu-i pasă”,  spune Vasile Gurzău, angajat la adăpost.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, estimează că, lunar, 10-15 sălăjeni sunt muşcaţi de animale. „Asta nu înseamnă doar câini, ci mai avem cazuri şi de muşcături de porci, şobolani, pisici etc“, precizează Codruţa Puşcaş.

Declaraţie:
„S-a înrădăcinat în mentalitatea oamenilor practica de a aduce câinii pe care nu-i mai vor şi a-i lăsa la marginea oraşului sau la containere“.
 Viorel Pănican, tehnician veterinar

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite