Pescarii ce şi-au instalat rulotele pe malul Vârşolţului, evacuaţi până mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zecile de pescari care şi-au instalat abuziv rulotele sau colibele improvizate tocmai în zona de protecţie a lacului de acumulare de la Vârşolţ trebuie să-şi strângă până mâine catrafusele.

Anunţul a fost făcut de prefectul Alexandru Vegh, care, în urma unor sesizări primite de la proprietarii terenurilor din zonă, folosite fără niciun drept de pescari, dar şi de la alţi pescari, care nu mai aveau acces la un loc de pescuit din cauza acestora, a convocat joi toate instituţiile implicate. "Am constatat că aceşti pescari amatori, care se consideră băştinaşi acolo, nu respectă nicio lege", a declarat, într-o conferinţă de presă, prefectul, precizând că a dispus ca până luni toate rulotele şi construcţiile provizorii ridicate acolo să dispară. "Cei care nu se conformează vor fi evacuaţi cu forţa de jandarmi".

Lacul alimentează cu apă potabilă peste 100.000 de sălăjeni

Prefectul Alexandru Vegh spune că, pe lângă încălcarea propietăţii, de care se fac vinovaţi pescarii în cauză, aceştia nu respectă nici Legea Apelor, care interzice camparea sau amplasarea unor construcţii în zona de protecţie a lacurilor de acumulare, cu atât mai mult cu cât în acest caz este vorba despre lacul care alimentează cu apă potabilă Zalăul, Şimleul şi mai multe comune din judeţ. "Nici nu mai vorbesc de faptul că aceşti pescari îşi fac necesităţile pe marginea lacului. Unul dintre ei chiar mi-a arătat şanţul pe care îl foloseşte în acest sens, convins că acesta nu se vărsa în lac. Dar, bineînţeles, nu era aşa", completează prefectul.

image

Pentru ca pasionaţii să poată pescui la Vârşolţ în condiţii decente de acum înainte şi fără a încălca legi, autorităţile vor amenaja, lângă drumul judeţean, o parcare cu toaletă, unde îşi vor putea lăsa maşinile şi de unde vor pleca, pe jos, cu undiţa la mână, spre malul lacului . "Dacă vor să-şi amplaseze şi rulote, vor trebui să se înţeleagă cu proprietarii. Dar în afara zonei de protecţie", explică el.

Situaţia durează de 15 ani

Prefectul mai spune că unul dintre pescarii somaţi să evacueze zona i-a reproşat că astfel de construcţii există pe malul lacului Vârşolţ de 15 ani, fără să fi venit cineva să le conteste. "Eu i-am spus că nu este treaba mea ce s-a întâmplat aici înainte. Important este ca acum să facem ordine. Chiar dacă-i supărăm pe câţiva, o să-i ajutăm pe alţii. Şi o să ecologizăm zona", precizează el.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite