Pensionarii sălăjeni „se abonează” la datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de pensionari se îmrumută permanent de la CARP pentru că pensia nu le este suficientă pentru traiul zilnic. Lunar, aproape o sută de pensionari sălăjeni devin membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sălaj pentru a putea beneficia de facilităţile oferite de asociaţie.

Ioan Ivaşcău, preşedintele CARP Sălaj ne-a spus că, în prezent, sunt înscrişi aproximativ 9.000 de membri din tot judeţul. Dintre ei, 60 – 70 la sută iau permanent împrumuturi de la CARP cu o dobândă de nouă la sută pe an.

„Cei mai mulţi  nu-şi pot acoperi facturile la utilităţi şi cheltuielile zilnice. Cei din rural au nevoie de bani pentru lucrările din agricultură. Alţii iau bani pentru medicamente, mai ales acum că s-au scumpit enorm”, este de părere Ivaşcău. Suma maximă pe care o pot primi este 4.000 lei.

Solicitări în creştere

Faţă de anul trecut, cererea pentru împrumuturi a crescut cu aproximativ 30 procente. Suma anuală împrumutată a ajuns la 70 miliarde de lei vechi.

Angela Bobotan, de 57 de ani, este din Gârcei, are o pensie de 485 lei pe lună şi a venit pentru un nou împrumut. De două săptămâni i-a decedat soţul care era bolnav de cancer. Cu un an în urmă se mai împrumutase la CARP pentru a plăti o proteză de care soţul ei avea nevoie, în urma unui accident suferit. „Când soţul a decedat, încă mai avema rate de plătit. Dar cu banii pe care i-am primit ca ajutor de deces am reuşit să achit datoria. Acum am neapărat nevoie de 650 lei pentru că mi-am făcut programare la stomatolog înainte de a apărea nenorocirea asta. Soţul a fost operat şi în câteva săptămâni s-a stins. Nici de înmormântare nu mi-au ajuns banii”, spune văduva.

Greutăţile zilnice o determină să scoată un nou împrumut pe care s-a obligat să-l returneze în şapte luni. Din mica ei pensie va plăti 100 lei lunar rata pentru împrumut. Luna aceasta a avut de plătit o factură la curent de 170 lei. Lucrează cu ziua pentru a se putea întreţine.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite