Pensionarii militari au primit deja pensii diminuate cu până la 60 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.000 de foste cadre militare din MApN din judeţul Sălaj au primit deja pensii mai mici. Dintre cei aproape 1.000 de foşti militari cărora le-au fost tăiate pensiile, doar câţiva au primit decizii de recalculare. Ei au anunţat că vor da statul în judecată.

Aproximativ 1.000 de pensionari militari din Sălaj şi-au primit diminuate pensiile aferente acestei luni . Potrivit colonelului în rezervă Titel Bejenariu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Sălaj, este vorba de o diminuare cuprinsă, în medie, între 40 şi 60 la sută. „Spre exemplu, unui prieten, maior, care este printre puţinii din Sălaj care a primit şi decizia de recalculare, i-a fost scăzută pensia de la 2.400 de lei, la 1.700 de lei. Asta după 23 de ani de armată. Un alt maior, cu 18 ani lucraţi în armată, a rămas cu o pensie de 1.625 de lei, faţă de 2.300 de lei, cât avea înainte“, exemplifică militarul.

Pensii tăiate

Preşedintele militarilor în rezervă din Sălaj spune că şocul diminuării a fost amplificat de faptul că pensiile au venit reduse înainte ca cei în cauză să fi primit decizia de recalculare. „Îţi taie din pensie fără să-ţi dea o decizie în acest sens. Aşa ceva nu se face”, punctează militarul. Bejenariu spune că, din câte a înţeles el, pentru cei în cazul cărora recalcularea nu a fost finalizată încă, valoarea pensiei pe luna ianuarie a fost diminuată prin raportarea la salariul mediu pe economie, cu toate că militarii, mai cu seamă cei cu funcţii, au avut întotdeauna salarii peste cel mediu.

În privinţa stagiului complet de cotizare, colonelul în rezervă Titel Bejenariu susţine că militarii n-au nicio vină că nu au fost menţinuţi în structurile Armatei o perioadă mai lungă de timp. „Cei mai mulţi au fost trecuţi în rezervă, mai exact au fost disponibilizaţi în momentul în care România a intrat în NATO şi n-a mai fost nevoie de atâţia militari”, explică el. „În plus, ne doare că domnul ministru a promis că pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi reduse, iar ceea ce vedem acum nu corespunde deloc cu această promisiune”, adaugă colonelul.

Situaţie nefirească

„Ei puteau să facă apel la toţi pensionarii militari pentru a le cere ca, fiind o perioadă de criză, să renunţe temporar la un anumit procent din pensie. Aşa cum au procedat ei s-a ajuns în situaţia nefirească în care, din cauză că nu s-au găsit documente, militari cu grade inferioare să ia pensii mult mai mari decât foştii lor şefi”, apreciază un alt colonel în rezervă din Sălaj, Alexandru Liviu Şerban. El spune că încă nu ştie cu cât i s-a diminuat pensia pe ianuarie întrucât încă nu a primit-o, acest drept fiindu-i suspendat până acum pentru că a ocupat, până la 1 ianuarie, postul de director al Direcţiei de Pază, Protocol şi Administrativ din cadrul Consiliului Judeţean.

Pensii mai mici şi pentru cei care au mers în instanţă


De diminuarea pensiilor n-au scăpat, se pare, nici cei care au obţinut în instanţă decizia de suspendare a HH 735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor. Spre exemplu, un fost lucrător dintr-un serviciu de informaţii, care are o astfel de decizie, ne-a spus că pensia pe luna ianuarie i-a fost diminuată cu peste 100 de lei.


 Vor contesta deciziile de recalculare

Militarii nu se resemnează însă. „Toate deciziile de recalculare pe care le vom primi şi vor indica o valoare mai mică a pensiei decât cea din decembrie 2010 vor fi contestate la comisiile de contestaţii din cadrul ministerelor Apărării Naţionale, Internelor şi Serviciului de Informaţii. Dacă nici aici nu ne vom afla dreptatea, vom merge în instanţă“, susţine colonelul Bejenariu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite