Pensionarii din Sălaj se revoltă: Noua lege a pensiilor, un „genocid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii sunt nemulţumiţi de forma adoptată ieri de deputaţi şi spun că vor ataca pe toate căile legea care le taie din venituri. Principala nemulţumire se leagă de valoarea punctului de pensie, care a scăzut de la 45 la 39 la sută din valoarea salariului mediu brut lunar. Peste 5.000 de pensionari sălăjeni se judecă deja cu Casa Judeţeană de Pensii pentru această reducere.

„Toţi pensionarii sunt extrem, extrem de revoltaţi. Nu pot trece pe stradă fără să mă oprească oameni şi să-mi ceară să nu ne lăsăm, să luptăm împotriva acestei legi“, susţine Ilie Gorgan, preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj. El spune că sindicatul pe care îl reprezintă va ataca pe toate căile posibile această lege. „Deocamdată strângem semnături pentru o petiţie pe care vrem să o depunem la Parlament, prin care cerem să nu fie impozitate pensiile mai mici de 1.000 de lei, dar şi să nu fie corelat punctul de pensie de salariul mediu pe economie, aşa cum se doreşte“, explică Ilie Gorgan. „În plus, pensionarii noştri vor merge la cabinetele acestor parlamentari, fugiţi de la un partid la altul, pentru a-i întreba de ce au făcut acest gest de «genocid»“, completează liderul sindical al pensionarilor sălăjeni.


„Fac asta din laşitate“


„Fac asta din laşitate, pentru că ştiu că noi nu mai putem face nimic, fiindcă nu-i avem cu nimic la mână“, explică gestul celor de la putere Hosszu Stefan, un pensionar care a dezvăluit cum reuşeşte să trăiască de pe azi pe mâine cu pensia pe care o are după 37 de ani de funcţionar public: „Scad cheltuielile, iar ce rămâne, dacă rămâne ceva, împart la 30. Şi doar atât cheltuiesc într-o zi“.


Pentru a supravieţui cu pensia de 900 de lei primită după 40 de ani de muncă, Crăciun Zahortea s-a mutat împreună cu soţia la ţară. „Aici, în Zalău, pensia nu ne-ar ajunge nici pentru cheltuielile de întreţinere“, spune el.


Muncim până pierim


Noua Lege a pensiilor prevede şi ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. La o speranţă medie de viaţă de 73 de ani, rezultă că vom beneficia de pensie aproximativ opt ani, după ce, în prealabil, am cotizat cel puţin 40. Un calcul simplu arată că, la o contribuţie de 200 de lei pe lună (echivalentă unui salariu de 1.200 de lei net), plătim la fondul de pensii, în 40 de ani, aproape 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), din care vom primi înapoi, ca pensie, cel mult 80.000 de lei.


În proces cu Casa de Pensii


5.075 de pensionari se judecă deja cu Casa Judeţeană de Pensii la Tribunalul Sălaj pentru scăderea punctului de pensie de la 45 la 39 la sută din salariu mediu brut. În acest moment pensionarii aşteaptă răspunsul Curţii Constituţionale la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de aceştia.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite