Pensionarii „se tratează” de criză cu împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.481 de pensionari sălăjeni au apelat în acest an la împrumuturile acordate prin CARP Zalău. Valoarea creditelor  este de circa 6.000.000 de lei.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău este singurul sprijin al vârstnicilor sălăjeni în aceste vremuri  de criză. Fie că veniturile lor din pensie sunt mult prea mici pentru a face faţă cheltuielilor curente, fie că sunt bolnavi şi au nevoie de medicamente, zilnic pragul instituţiei este trecut de zeci de pensionari care solicită împrumuturi.

Peste 3.400 de pensionari luat credite

Nici mai mult nici mai puţin de 3.481 de pensionari sălăjeni s-au împrumutat în cursul acestui an la CARP Zalău. Până ieri la prima oră a dimineţii valoarea împrumuturilor a juns la circa şase milioane de lei. „Până azi, (nr. de ieri), valoarea împrumuturilor acordate de instituţia noastră, tuturor pensionarilor solicitanţi a fost de aproape 60 de miliarde de lei vechi, mai exact de 59.650 de lei. Au fost zile când am dat şi două miliarde de lei, altele cu  un miliard şi altele cu câteva sute de milioane”, spune Ioan Ivaşcău preşedintele CARP Zalău. Clienţii „fideli” sunt de regulă pensionari cu venituri mici, care după ce termină ratele unui împrumut solicită altul. Din statistica CARP-ului reise faptul că cele mai multe solicitări sunt în lunile mai, septembrie şi decembrie. „Unii se împrumută pentru a-şi acoperi o parte din cheltuielile curente, alţii pentru achiziţionarea de medicamente, iar alţii pentru  a-şi achiziţiona diverse bunuri. Depinde fiecare ce probleme are de rezolvat. Nu avem un şablon…, iau bani în funcţie de nevoi”, povesteşte Ivaşcău. De regulă, pensionari sunt şi foarte buni platnici ai împrumuturilor şi ajung la timp la ghişeul instituţiei cu datoria. „N-am avut probleme niciodată. Sunt foarte prompţi în achitarea datoriilor. Avem pensionari care vin de la zeci de kilometri distanţă pentru a plăti ratele. Când e data scadentă sunt aici, la prima oră”, adaugă preşedintele CARP.

 Împrumut pentru pelerinaj la Nicula

La cele două ghişee de la sediul, vin zilnic pensionari. Unii să dea, alţii să ia bani. Nevoile diverse: „Chiar ieri a fost o familie de pensionari soţ- soţie care şi-au luat ceva bani împrumut pentru a merge în pelerinaj la mănăstirea  Nicula”, a precizat Ivaşcău.
Mihai Florea, un pensionar  în vârstă de 70 de ani din Zalău, aflat în incinta CARP a  spus că a apelat la împrumuturi. „Îmi aduc aminte că odată nu ne ajungeau banii pentru medicamente. Plătisem toate cheltuielile şi am rămas fără bani şi am apelat la un împrumut aici la CARP. Altă dată am avut nevoie de un televizor şi ca să nu luăm de la bancă am venit tot aici de unde am luat banii. Ne-am cumpărat televizorul şi apoi am plătit ratele”.
Iosif  Lupui, în vârstă de 75 de ani din Zalău şi-a luat un credit de la CARP pentru  amenajări interioare. „Am schimbat geamurile la apartament. Am avut nevoie de nişte bani pentru o astfel de investiţie. Unde să mă duc şi de la cine să cer? M-am sfătuit cu soţia şi am decis să ne împrumutăm. Lunar avem rată”.

Dobândă de o opt la sută

CARP Zalău împrumuturi băneşti pentru pensionari cu o dobânadă de opt la sută pe an. Suma maximă pe care un pensionar o poate solicita este de 4.500 de lei. Perioada de rambursare a creditului este de maxim 12 luni calendaristice. Pentru a putea beneficia de astfel de împrumuturi, pensionarii au nevoie de giranţi iar o condiţie obigatorie este ca aceştia să fie membrii ai instituţiei, unde lunar plătesc o cotizaţie de 0,1 la sută din valorea pensiei. În prezent numărul pensionarilor sălăjeni înscrişi la CARP este de aproximativ 9.500 de membrii.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite