Pensionarea anticipată, o mare necunoscută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit noii legi, pensionarea anticipată se face în condiţii greu de interpretat chiar şi de cei care se ocupă cu asta. Directorul executiv adjunct de la Pensii, Florian But, afirmă că informaţiile vor fi mult mai clare după ce vor fi publicate normele metodologice ale Legii 263 din 2010. Adică la începutul lunii viitoare.

Niculina Grad din Zalău vrea să se pensioneze. Are 50 de ani, o vechime în muncă de 26 de ani, din care 20 de ani în mediu toxic, la Emailaţi, având grupa întâi de muncă. Ceea ce, după vechea legislaţie, ar fi însemnat că se poate pensiona cu 12 ani înainte de limita de vârstă. În plus, pentru fiecare an lucrat în grupa întâi, se adaugă şase luni de vechime. De ajuns pentru pensionare anticipată, mai ales că nu are loc de muncă, iar la vârsta ei angajatorii îi închid uşa în nas. În plus, suferă de diferite boli, urmări ale celor 20 de ani de muncă în mediu toxic. La Casa Judeţeană de Pensii (CJS) Sălaj i s-a spus că, în urma noii legislaţii, nu se poate pensiona anticipat decât în 2018, cu cinci ani înainte de limita de vârstă de 63 de ani.


Trei variante de pensionare
Profesorul Nicolae Roşu mai are un an şi două luni până la limita de vârstă, de aproape 65 de ani. Vrea să se pensioneze anticipat, deoarece are probleme destul de mari de sănătate şi nu mai face faţă la serviciu. Are un stagiu de cotizare de aproape 45 de ani, ceea ce i-ar fi permis, după vechea legislaţie, să se pensioneze în 2009. Acum nu mai poate s-o facă, fără să fie penalizat cu procente din pensie. Cu câte? A auzit trei variante diferite.


Legea lasă loc la interpertări
Potrivit lui Florian But, directorul executiv adjunct al CJP Sălaj, pentru fiecare lună de anticipare se aplică o penalizare de 0,75 la sută. Ceea ce, înmulţind cu numărul de luni, face să se ajungă la penalizări de până la jumătate din cuantumul pensiei. În Legea 263 din decembrie 2010, nu există nişte repere clar definite de care poţi să te legi, cum ar fi o vârstă standard şi un stagiu de cotizare standard. „Pentru fiecare persoană situaţia este diferită, calculându-se în funcţie de luna şi anul naşterii. Logica acestei situaţii este încercarea de a diminua şocul măririi vârstei de pensionare peste noapte, astfel încât atât vârsta de pensionare, cât şi stagiul de cotizare să crească gradual, pentru ca în 2014 să se ajungă la limita impusă de lege“, declară But. „Informaţii mult mai clare vă vom putea oferi după apariţia normelor de aplicare a legii, ceea ce se va întâmpla probabil la începutul lunii februarie, pentru ca să existe o interpretare unitară. Aşa cum este acum, legea poate lăsa loc de interpretări”, afirmă But.

Casetă:
Pensionare anticipată parţială şi totală
Directorul adjunct al CJP, Florian But, spune că pensionarea anticipată este de două feluri: parţială şi totală, explică. În cea parţială se aplică penalizări în funcţie de numărul de luni de anticipare, iar în cea totală nu se aplică sancţiuni. Aceasta este posibilă dacă stagiul de cotizare complet (diferit la fiecare persoană, în funcţie de data naşterii) este depăşit cu opt ani. Însă în aceşti opt ani nu sunt incluse perioadele de armată sau de studii universitare.

Cifră.
58 de persoane şi-au depus dosarele de pensionare anticipată în această lună.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite