Pensiile militare au intrat la apă. Deciziile primite contrazic cuvântul guvernanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de pensionari militari din raza judeţului au primit  în prima săptămână din acest an decizii de la Ministerul Apărării Naţionale  prin care au fost înştiintaţi că pensiile lor au scăzut, începând cu 1 ianuarie 2012.  Scăderile sunt consistente de la 100 până la 800 de lei. 

„Minciună. Bătaie de joc!”, spune Zoltan Gomboş, unul din pensionarii militari care la începutul săptămânii trecute a primit o decizie de la Casa Sectorială de Pensii  - Ministerul Apărării Naţionale prin care a fost înştiinţat că de la 1 ianuarie 2012 pensia lui va scădea cu 400 de lei. Asta după ce, pe tot parcursul anului trecut  pe siteul  MApN au fost afişate liste, prin care pensionarii militari erau asiguraţi că pensiilor lor nu vor scădea. În plus o bună parte dintre ei au primit la domiciliu şi scrisori de felicitare purtând semnătura ministrului Gabriel Oprea, prin care de asemenea erau asiguraţi că pensiile militare nu vor scădea ci din contră: fie vor rămâne constante fie vor creşte. Ghinion însă pentru mulţi militari sălăjeni. Listele publicate pe siteul ministerului aminitit au dispărut, asigurările din scrisori de asemenea se dovedesc a fi nule şi în plus militari sunt obligaţi să restituie retroactiv diferite sume de bani.

 „Eu trebuie să dau cam 5.000 de lei. Pe data de 9 iunie 2011 pe siteul MApN a fost afişată o listă, în care erau publicate valorile pensiilor militare. În funcţie de numărul dosarului de pensie fiecare putea să verifice dacă pensia s-a micşorat sau a crescut. De acolo am aflat că pensia mea va ramâne la aceeaşi valoare de 2.584 de lei brut”, povesteşte militarul în rezervă. Potrivit aceleaşi surse, în data de 23 iunie, pe acelaşi site se publică o nouă listă  de „creşteri semnificative” a  pensiilor militare.  „În tabelul publicat pe data de 23 iunie pe siteul MApN, pensia mea a fost din nou revizuită, creşterea semnificativă fiind  de 1 leu de la 2.584 de lei brut la 2.585 brut.(…). La finalul lunii august primesc acasă o scrisoare, purtând semnătura ministrului Oprea, prin care sunt înştiinţat că pensile militare nu vor scădea ci din contră vor fi majorate. << Am onoarea de a vă transmite, în numele marii familii a Armatei Române şi în numele întregii societăţi, vestea bună pe care aţi aşteptat-o. În urma procesului de revizuire, pensia dumneavoastră a fost majorată şi va intra efectiv în plată începând cu 1 ianuarie 2012. Tot de la această dată veţi primi retroactiv şi drepturile băneşti aferente majorării pensiei pentru fiecare lună a anului 2011”, citează Zoltan Gomboş.
 

 Majorările sunt  scăderi

Toate garanţiile primite pe tot parcursul anului 2011 sunt  nule, inclusiv  cele specificate în scrisoarea primită. „Pe data de 3 ianuarie 2012 am primit o decizie de la Casa Sectorială de Pensii MApN prin care sunt înştiinţat că începând cu data de 1 ianuarie 2012, în urma revizuirii pensia mea este de 2.185 de lei brut. Primesc cu 400 de lei mai puţin şi trebuie să restitui  retroactiv drepturile băneşti aferente „majorării” pensiei pentru fiecare lună a anului 2011, adică aproximariv 5.000 de lei” a adăugat  militarul.

În situaţia lui Gomboş se află mult mai mulţi pensionari militari din raza judeţului Sălaj, care se simt umiliţi şi minţiţi. „Pe cine să mai crezi, îşi bat joc de noi şi ne umilesc. Aşa se  întâmplă în ţara asta de care nimănui nu-i pasă. Nimeni nu mai are cuvânt şi nici nu  poţi avea încredere în nimeni şi în nimic”,  spune un alt pensionar militar în rezervă, a cărui pensie este mai mică de la 1 ianuarie 2012 cu aproximativ 150 de lei.

Din scrisoarea semnată cu respect de Gabriel Oprea

„Am ţinut în mod special să vă transmit această scrisoare pentru a nu lăsa loc nici unui dubiu şi niciunei neclarităţi. Armata Română ştie să-şi apere militari. Eu însumi ştiu să-mi onorez datoria faţă de camarazi. (…). Creşterea pensiilor este un motiv de mândrie şi arată că mi-am respectat cuvântul până la capăt şi mi-am dus la bun sfârşit angajamentul. Astăzi, pot sta cu fruntea sus şi pot privi în ochi pe cei care au avut încredere în Armată, dar şi pe cei care s-au îndoit de devotamentul meu. Astăzi, le putem  demonstra  tuturor că am luptat cu succes pentru drepturile militarilor.
Mi-am pus în joc mandatul de ministru şi am spus că nu voi accepta să scadă nici una din pensile mai mici de 3.000 de RON. Nu a fost uşor, dar am reuşit să mă impun  ca în noul sistem de calcul  să intre nu doar soldele, ci şi toate veniturile realizate de militari de-a lungul carierei, Ordinul Meritul Militar, sporuri şi prime”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite