Paula Todoran, maratonista din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este printre cele mai bune alergătoare de „cursă lungă” din ţară, însă, cu toate acestea, se caracterizează printr-o modestie ieşită din comun. A alergat şi s-a antrenat alături de campioana olimpică de maraton, Constantina Diţă, modelul său sportiv.


La 25 de ani, Paula Todoran are deja un renume în atletismul românesc, dar  se consideră o fire extrem de sensibilă şi emotivă „Cel mai bine mă desfăşor pe pista de alergare. Acolo îmi depăşesc emoţiile, adică mă simt liberă“, spune Paula.


Are o viaţă extrem de încărcată. Este profesor de educaţie fizică la Liceul Sportiv „Avram Iancu“ din Zalău şi are două antrenamente pe zi, de câte două ore fiecare. Se pregăteşte pentru examenul de definitivat în învăţământ, dar mai ales pentru campionatul naţional de săptămâna viitoare şi mondialele la semimaraton din toamnă, din China. În puţinul timp liber rămas preferă să stea în compania familiei.


Pe urmele Constatinei Diţă


Paula este multiplă campioană la probele de cros 5.000 – 10.000 de metri şi vicecampionă la semimaraton. Cel mai bun rezultat de până acum este locul patru la Campionatul European de tineret 2007, la individual 10.000 de metri. Anul acesta a câştigat şi titlul de campioană balcanică la proba individuală de maraton (42 kilometri).


„Sportul de performanţă pe marele fond poate fi continuat până la 40 de ani, Constantina Diţă fiind un exemplu foarte bun pentru a demonstra asta. Am toată stima pentru ea, o cunosc foarte bine, ba chiar am fost în pregătire cu ea. Este foarte ambiţioasă şi am învăţat  multe de la ea în viaţa sportivă. La fel şi Luminiţa Talpoş şi Lidia Şimon, atlete de renume, foarte titrate“, spune atleta.


 „Mândria mea cea mai mare poate fi că am reuşit să alerg alături de atleţi foarte valoroşi, campioni mondiali şi olimpici, ceea ce mi-a dat încredere în mine că voi putea ajunge şi eu cândva la un nivel de performanţă mai bun“, mărturiseşte ea.
Visul ei este de ajunge la Olimpiadă, până în 2012, dacă se poate. Totul depinde de starea de sănătate. 


„Cel mai mare duşman al meu e cronometrul“


„Atletismul este sportul care nu se poate păcăli, fiind în permanenţă luptă cu timpul, de la momentul de „start“, până la linia de sosire. Mă antrenez zi de zi şi vreau să ating o distanţă cât mai mare într-un timp cât mai scurt“, a specificat Paula.


Paula este, de mai bine de opt ani, legitimată la CSM Armătura Zalău şi, deşi a fost ofertată şi de alte cluburi, nu vrea să plece din oraşul natal: „Tot timpul cât voi fi în concursuri voi reprezenta clubul din Zalău şi ţara, în cazul competiţiilor internaţionale. Sper ca de fiecare dată să le onorez cu rezultate frumoase“, a mai spus tânăra.


Întrebări şi răspunsuri:

Cât de scump este acest sport?



Este costisitor  pentru orice sportiv de performanţă. Investiţia este, în principal, în alimentaţie, medicamentaţie şi echipament sportiv. În plus, competiţiile importante sunt urmate de refacere totală, tratamente şi masaje de relaxare. Toate cheltuielile sunt suportate de club.

Ce-l poate convinge pe un tânăr să practice sportul de performanţă?


Plăcerea de mişcare, cred. Dintotdeauna am avut plăcerea de a alerga, de a face activităţi în natură, de orice fel. Aş dori să le transmit un mesaj tinerilor: să facă mişcare pentru a se menţine sănătoşi! Sportul în sine te construieşte ca o persoană puternică. Avem mulţi copii talentaţi la Zalău. Le trebuie doar perseverenţă şi muncă pentru a atinge performanţa.



Ce-i place


P.T.: „Îmi plac oamenii care au simţul umorului dezvoltat şi caut să trăiesc în compania lor. Iubesc muzica, în special blues, jazz şi simfonică. Mă relaxez foarte bine ascultând aceste trei genuri, deşi nu mă pot lăuda cu o colecţie de albume“.


Ce nu-i place


P.T.: „Nu-mi plac minciuna şi bârfa. Evit să stau în compania celor care îi bârfesc pe alţii şi lângă oamenii falşi“.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite