Paula Bărburaş scrie despre "Începutul sfârşitului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Bărburaş
Paula Bărburaş

Cel mai precoce romancier din Zalău şi din Sălaj are doar 14 ani şi îşi lansează astăzi primul roman – „Viaţa la 14 ani. Începutul sfârşitului”.

„14 ani este vârsta la care începi să ai responsabilităţi, începi să simţi că lumea nu e atât de perfectă, atât de roză pe cât crezi că este atunci când eşti copil. Ai impresia că totul s-a sfârşit”, explică tânăra scriitoare titlul primului ei roman, lansat astăzi la şcoala unde învaţă. „Nu mi-am dorit să fie ceva sumbru, ci un roman despre adolescenţă, cu un pic de suspans, cu un pic de romance, care să redea trăirile unui copil care face tranziţia către adolescenţă. Mesajul, oricum, este unul pozitiv şi pot să spun că romanul are happy end”, povesteşte Paula. Chiar dacă spune că nu este un roman autobiografic, Paula recunoaşte că personajul principal reprezintă un „ansamblu de personaje, fizice şi morale, din viaţa reală. Restul personajelor sunt fictive”.

Profesoara Dora Maier: "Am fost şocată!"

Tânăra spune că pasiunea pentru scris o are de când a învăţat să ţină stiloul în mână, dar preocupări serioase în acest sens are cam din clasa a V-a. La acest prim roman al ei a început să lucreze în ultimele zile ale vacanţei de vară dintre clasele a VI-a şi a VII-a şi a terminat în urmă cu un an. Ideea de a-l da la tipar, un lucru mai neobişnuit pentru un scriitor atât de tânăr, i-a dat-o profesoara de la limbă latină de la şcoală, care a încurajat-o să-şi publice lucrarea. Confirmarea că romanul ei merită să vadă lumina tiparului avenit de la profesoara Dora Maier, care o ştie pe Paula de când era mică şi care a fost printre primele persoane care au avut privilegiul de a-i citi cele 200 de pagini scrise de ea. „Am fost şocată. Acum, când te rogi de ei (de elevi – n.r.) să scrie 10 rânduri, Paula a venit la mine cu 200 de pagini. Şi sunt pagini scrise remarcabil, din care răzbate o profunzime a gândirii, a sentimentelor, o anume maturitate  - excepţionale pentru vârsta ei. Este o minune!”, remarcă profesoara, care spune că n-a făcut altceva decât să-i fie alături. „N-am schimbat nimic. Tot ce este acolo este freamătul adolescenţei ei, transpus în cuvânt”.

După cum recunoaşte şi Paula, şansa ei a fost şi că are doi părinţi care o susţin. „Dacă nu mă susţineau, moral şi financiar, părinţii mei, nimic din toat acestea nu s-ar fi întâmplat. La un moment dat, mi-a fost frică şi am vrut să renunţ, însă încurajările lor mi-au dat puterea să merge mai departe”, povesteşte ea. De altfel, părinţii sunt cei care au suportat costurile tipăririi romanului.

Elevă de 10 pe linie

Lansarea primului ei roman nu este singurul eveniment de săptămâna aceasta din viaţa Paulei. Ea îşi ia rămas bun de la colegii ei de gimnaziu şi de la şcoala în care a învăţat în ultimii opt ani, şi nu oricum, ci ca şi şefă de promoţie, cu 10 pe linie în toţi aceşti ani.

Ce-i place


Paula spune că îi place, la fel de mult, să citească şi să se uite la filme. „Mă uit mai des la comedii, dar mă imresionează mai mult dramele. Iar în privinţa lecturilor, prefer thriller-urile”, precizează ea.

Ce nu-i place

„Nu-mi place când anumite persoane sunt false, când încearcă să-mi ascundă ceva. Ar trebui să-şi dea seama că dacă suntem prieteni de mult timp ştiu când mint”, punctează ea.

Întrebări şi răspunsuri


Unde vor putea găsi cititorii cartea ta?
Romanul va putea fi cumpărat din reţeaua „Librăriile Sălajului”. Prietenilor şi celor apropiaţi le voi face cadou câte un exemplar.

Unde vrei să înveţi din toamnă?


Prima mea opţiune este clasa de matematică  informatică bilingv de la Colegiul Naţional „Silvania”. Încă nu m-am decis ce carieră vreau să urmez, aşa că vreau să învăţ de toate.

Profil

Născută. 21 ianuarie 1997
Studii. Clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu”
Familei. Are o soră mai mare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite