Paula, premianta de la ţară la Bacalaureat. Exemplul din Sălaj că se poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 18 ani care a făcut liceul într-o comună sălăjeană spune că se poate face carte oriunde, atât timp cât există voinţă. Paula Fetea (18 ani) a făcut liceul la ţară, nu a plătit profesori care s-o mediteze, dar a luat media 9,93 la Bac, cea mai mare medie din judeţul Sălaj.

Paula Fetea a crescut într-o comunitate de oameni obişnuiţi cu munca la câmp şi în gospodărie, în satul Racâş din comuna sălăjeană Hida. Spune că părinţii ei - mama, profesoară de matematică şi fizică, şi tatăl, inginer - au contribuit enorm la formarea ei, ca om. Ar fi putut să urmeze un liceu la Zalău, dar a ales să rămână aproape de părinţi.

Toţi cei patru ani de liceu i-a făcut la Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu" din comuna Hida. În opinia ei, „şcoală se poate face oriunde, totul ţine de voinţă şi de setea de cunoaştere". Când a terminat clasa a VIII-a, i s-au prezentat mai multe opţiuni. „Asta au făcut părinţii mei, profesorii şi prietenii. Am apreciat însă faptul că decizia finală am luat-o eu. A fost alegerea mea să fac liceul aproape de ai mei şi nu regret acest lucru", mărturiseşte Paula.

Elevă de 10. Pe linie

Naveta timp de 12 ani pe o distanţă de 6 kilometri până în centrul comunei Hida, la şcoală, a însemnat pentru Paula trezirea devreme, la 6.30 şi, atunci când nu o puteau duce părinţii cu maşina, un drum cu microbuzul care, pentru elevă, a devenit ceva obişnuit. „Nu mi s-a părut greu, nici ieşit din comun", spune ea. Faptul că a studiat la un liceu de comună nu a împiedicat-o să participe şi să obţină rezultate bune la olimpiade, nici să acumuleze cunoştinţe şi nici să atingă performanţa de a lua 10 pe linie în toţi cei patru ani. Iar media obţinută la examenul maturităţii nu face decât să confirme capacităţile ei: 9,93, cea mai mare medie din judeţul Sălaj. Despre subiecte spune că nu au fost foarte grele, ci erau „rezolvabile" de către cei care au ţintit o notă mare.

De altfel, Paula a fost aleasă patru ani la rând şefă de clasă, dar şi şefă de promoţie. „Cred că, într-un fel, se ascunde în mine un spirit de lider, pe care vreau să-l păstrez şi la facultate", completează Paula.

„Ţin la principiile mele"

Paula a avut norocul de a creşte într-o familie de intelectuali care a ştiut să transforme viaţa la ţară într-un avantaj şi în sursa unui trai sănătos şi liniştit. „Nu ne-am dat niciodată la o parte de la muncile specifice. Avem şi acum gospodărie: vacă, viţel, porci, găini. În plus, pentru mine, câteva ore petrecute în grădină înseamnă relaxare. Paula a crescut cu exemplul nostru", spune mama fetei, Liuţa Fetea.

image

Tânăra dă o mână de ajutor în grădina familiei



„Locuim în aceeaşi curte cu bunicii. Ei au altă mentalitate. Crescând alături de ei, am învăţat să-i sprijin, să-i ajut, nu am încercat să-i schimb. Am fost şi la fân, am hrănit şi animalele, am ajutat şi în gospodărie. Aşa ceva nu este o ruşine, dimpotrivă. Le sunt recunoscătoare pentru educaţia pe care am primit-o", adaugă Paula. Tânăra crede că patru ani de liceu într-un oraş nu ar fi însemnat schimbări în ceea ce priveşte formarea ei, ca elev. „Poate, schimbări ar fi survenit în ceea ce priveşte mentalitatea. Oricum, ţin la principiile mele, din ele decurge şi libertatea de care este nevoie într-o societate. Acestea nu cred că ar fi fost schimbate dacă aş fi urmat un liceu de oraş. Tentaţii există la tot pasul, alegerile pe care le facem ţin strict de noi", precizează Paula.

Ore suplimentare, cărţi, internet

Tânăra dă o mână de ajutor în grădina familiei

Paula crede că viaţa la ţară i se potriveşte

Nimic din ceea ce înseamnă viaţa unui adolescent nu i-a fost străin tinerei. A învăţat să-şi drămuiască timpul în aşa fel încât să-i ajungă pentru toate. „În clasa a XII-a am făcut ore suplimentare cu profesorii de la şcoală, pentru materiile de la Bac. Nu plăteam aceste ore şi ne-a fost de mare ajutor. Pe urmă, seara, când ajungeam acasă, aveam timp şi să dau o mână de ajutor alor mei, dacă era nevoie, şi să navighez pe internet, şi să povestesc cu colegii, şi să citesc", explică Paula. Pasiunea ei de-o viaţă sunt cărţile. Îi place scriitura lui Balzac şi Bulgakov şi, în general, apreciază scriitorii care pun accent pe detalii, care transmit dorinţa de perfecţiune.

La numai 18 ani, ea însăşi se consideră o perfecţionistă şi crede că acest lucru o va ajuta şi în continuare în viaţă. „Să am doar note de 10 a fost o ambiţie a mea. Nu m-a obligat nimeni. Chiar îmi place să învăţ, să aflu mereu lucruri noi şi contează foarte mult şi aportul profesorilor. Dacă aceştia sunt buni psihologi şi ştiu cum să-ţi transmită pasiunea pentru o materie sau alta, atunci scopurile pe care le are şcoala sunt atinse", mai spune Paula.

Facultatea, o provocare

Cu toate că a absolvit un profil real, „mate-info", Paula a decis să urmeze Dreptul. „Întreg liceul am crezut că voi merge la o facultate de informatică. Schimbarea a survenit în ultimul semestru dintr-a XII-a. Am ales în cele din urmă Dreptul, pentru că cred că mi se potriveşte. Întotdeauna am argumente în discuţii. Privesc anii de facultate ca pe o provocare şi mie-mi plac provocările", adaugă tânăra.

image

Paula îndrăgeşte animalele din gospodărie



A ales să se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj. Nu ar pleca să studieze în străinătate, deoarece crede în valorile naţionale, care, în opinia ei, ar trebui păstrate şi promovate. „România are nevoie de o elită a intelectualilor, care să se impună. Singur nu poţi să schimbi nimic şi consider o laşitate ideea de a renunţa sau de a pleca din ţară doar pentru că e mai greu", mai spune Paula.

Fata crede că în orice tip de societate vrea omul să se integreze are nevoite de foarte multă toleranţă, de o acceptare a diferenţelor. „Acestea îţi vor pune verticalitatea şi perfecţionismul într-o lumină bună", adaugă eleva. Eleva eminentă spune că succesul ei derivă din credinţă, din dorinţa de a face bine şi de a fi om, înainte de a căuta fericirea în lucruri.

"Cred că, într-un fel, se ascunde în mine un spirit de lider, pe care vreau să-l păstrez şi la facultate."

"Am fost şi la fân, am hrănit şi animalele, am ajutat şi în gospodărie. Aşa ceva nu este o ruşine, dimpotrivă. Le sunt recunoscătoare părinţilor şi bunicilor pentru educaţia pe care am primit-o."

" Ţin la principiile mele, din ele decurge şi libertatea de care este nevoie într-o societate. Acestea nu cred că ar fi fost schimbate dacă aş fi urmat un liceu de oraş. "
Paula Fetea
absolventă

Paula îndrăgeşte animalele din gospodărie
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite