Paul Morar - asigură viitorul muzical al familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o voce care îi unge la suflet pe iubitorii de folclor. Datorită ei, dar şi a talentului său, a câştigat multe premii sau menţiuni la diferite concursuri şi festivaluri din ţară.

A început cu pianul. Tatăl său, muzician şi el, a văzut că are talent şi l-a îndrumat spre acest domeniu. A început să înveţe să cânte la pian la Liceul de Muzică „Ioan Sima” de la profesorul Alexandru Kiroşca, însă în clasa a zecea şi-a dat seama că pasiunea lui nu este muzica clasică, ci folclorul. Aşa că, din acel an s-a mutat la canto, unde învaţă cu Rodica Pop Seling.

Familie cu tradiţie în muzică

„Am crescut cu muzica populară. Provin dintr-o familie cu tradiţie în muzică. Tatăl meu şi fraţii lui au o formaţie, «Fraţii Morar», care cântă la diferite spectacole şi evenimente. Am fost aproape de folclor încă din copilărie. Tatăl meu mă obliga uneori să urmăresc la televizor emisiunile de folclor (Tezaur Folcloric-n.r). Apoi n-a mai trebuit să mă oblige, fiindcă a început să-mi placă foarte mult”, povesteşte Paul. Tânărul solist de muzică populară a participat la numeroase concursuri naţionale, toate în anul 2010, când a început să cânte la modul profesionist. La concursul „De Ispas“, din Năsăud, a obţinut o menţiune, la fel şi în cadrul Festivalului „Cântă, cântă gură scumpă” din Beiuş. A participat şi a obţinut premii şi la Festivalul „Maria Lătăreţu” din Târgu Jiu şi la „Vocea Populară” din Timişoara. Festivalul „Viva la Musica” i-a adus premiul întâi. Activează în cadrul Ansamblului „Mugurelul” de la Liceul de Artă, însă a colaborat şi cu Ansamblul profesionist „Porolissum”. Este invitat la emisiuni televizate de folclor, dar şi la sărbători câmpeneşti din Sălaj.

Vrea la Academie

Spune că-i place mult să evolueze în faţa publicului. La concursuri are emoţii, însă acum speră să le fi depăşit, deoarece are deja o oarecare experienţă de scenă. „La concursuri trebuie să dai ce-i mai bun din tine, în doar câteva minute. Şi din cauza asta se ivesc emoţiile. În schimb, la spectacole sau ale evenimente, mă simt în largul meu. Îmi place foarte mult să cânt şi cântând mă simt în elementul meu”, spune Paul. Adolescentul îşi doreşte să facă o carieră din cântecul popular. După ce va termina liceul, va merge mai departe pe aceeaşi cale, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Iubeşte toate genurile de muzică, în afară de hip-hop, despre care spune că este „cu prostii”. Pregăteşte un album, împreună cu Ovidiu Barteş (viorist) şi Nelu Gabor (taragotist). A înregistrat deja câteva piese, dar s-a oprit deocamdată deoarece, fiind foarte tânăr, are vocea în schimbare.


Ce îi place.


Iubeşte să cânte live. Este pasionat de compoziţie. Compune şi orchestrează muzică, linia melodică şi aranjamentul instrumental. Ar vrea să-şi înfiinţeze un studio de înregistrări. Ca oricărui adolescent, spune el, îi plac maşinile şi calculatoarele. Pe calculator îi place să lucreze în programe de studio de înregistrări. Îi place să înoate, să joace fotbal, lucruri pentru care ar dori să aibă timp mai mult.

Ce nu îi place.


Spune că, în afară de alcool şi tutun, nu prea există lucruri care să nu-i placă. N-a fost niciodată dezamăgit de nimeni, pentru că n-a avut aşteptări mari de la nimeni. Spune că nu invidiază pe nimeni şi nu se simte în competiţie cu colegii. Are o părere bună despre lume.

Întrebări şi răspunsuri.

Care dintre cântăreţii noştri de muzică populară te-au influenţat?

Îmi plac foarte mult Sava Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea şi regretatul Drăgan Muntean. Într-o perioadă nici nu mai voiam să ascult alte genuri de muzică, însă tatăl meu m-a reorientat şi către alte genuri. Acum, ca şi interpret, nu mai ajunge să cunoşti un singur gen de muzică. Mulţi artişti mari cochetează cu mai multe stiluri. De Crăciun, de exemplu, am compus şi înregistrat colinde

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite