Patru lideri greco - catolici, "sfinţi" pe iconostasul Catedralei Episcopale a Sălajului. Vezi aici foto cu iconostasul bisericii Sfânta Vineri, din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu veghează asupra credincioşilor care se roagă în Catedrala Ortodoxă a Sălajului. Statutul lor de lideri politici ai ardelenilor l-au determinat pe preotul Ioan Ghiurco să le pună chipul chiar la baza iconostasului, în urmă cu 10 ani, chiar dacă toţi cei patru au fost greco catolici.

Chipurile celor patru lideri politici - Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu- au fost pictate  în 2001, la rugămintea expresă a preotului Ioan Ghiurco, cel care s-a ocupat de construirea Catedralei Sfânta Vineri, la baza iconostasului. 

Pe lângă faptul că toţi patru s-au născut în Sălaj, liderii politici mai au ceva în comun - toţi au fost fii ai Bisericii Române Unite cu Roma astfel că decizia de a le  pune tablourile într-un lăcaş de cult ortodox ar putea fi greu de înţeles.

„Nu m-am gândit la apartenenţa lor religioasă când am decis să-i pun la baza iconostasului. Importantă pentru mine a fost activitatea lor şi modul în care au înţeles să slujească interesele românilor. Simion Bărnuţiu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu au luptat pentru toţi românii, nu doar pentru greco catolici. Tocmai de aceea ei stau la baza iconostasului pentru a sublinia că jertfa lor stă la temelia construirii acestui neam”, explică părintele Ghiurco.

image

Alături de cei patru sălăjeni, tot la baza iconostasului stau şi Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, ultimii doi fiind şi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română. 

image

Şi în cazul acestora, preotul Ioan Ghiurco spune că motivaţiile au fost pur patriotice, pentru că „aceşti oameni au făurit istorie”.

image

Iconostasul cu chipul celor opt mari personalităţi a fost amplasat în 2001. Potrivit părintelui Ghiurco, la construirea iconostasului au muncit meşteri din judeţul Maramureş, care au fost răsplătiţi, la acea vreme, cu 18.000 de dolari.

image

Construirea bisericii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a început imediat după 1989, piatra de temelie fiind pusă în 15 august 1990.
Din octombrie 2007, odată cu înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, Biserica „Sfînta Vineri”, denumită aşa după strada unde se află amplasată, a devenit catedrală episcopală.

Cine au fost cei patru sălăjeni?

Simion Bărnuţiu (1808 – 1864) s-a născut în satul sălăjean Bocşa şi a fost ideologul revoluţiei de la 1848 din Transilvania. Înainte de finalul vieţii el a fost profesor  la nou înfiinţata Universitate din Iaşi.

George Pop de Băseşti (1835 – 1919) a fost numit de Nicolae Iorga „Bătrânul Naţie”. A condus, până la moarte, Partidul Naţional Român din Transilvania şi a fost unul dintre artizanii Unirii de la 1918. Satul Băseşti se află acum pe teritoriul administrativ al judeţului Maramureş.

Iuliu Maniu – (1873 – 1953) s-a născut în satul Bădăcin. A fost preşedinte al Consiliul Dirigent din Transilvania, imediat după Unire,  şi în două rânduri prim ministru, în perioada interbelică. Recunoscut ca simbol al luptei anticomuniste, Maniu va muri în 5 februarie 1953 în închisoare de la Sighet.

Corneliu Coposu – (1914 – 1995) – înainte de instaurarea regimul comunist a fost secretarul personal al lui Iuliu Maniu. După 1989, politicienii occidentali l-au denumit „preşedintele moral al Românilor. Coposu s-a născut în Bobota, ca fiu al protopopului greco catolic Valentin Coposu.


Marin Pop, doctor în istorie: „Atâta timp cât punerea acestor imagini nu contravine regulilor bisericii nu văd care ar fi problema. Cei patru au sălăjeni au fost extrem de importanţi pentru România şi nu pot fi excluşi din istoria ultimelor două secole a devenirii statului român”.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite