Patronii trebuie să le cumpere apă angajaţilor care lucrează pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii sunt obligaţi să le asigure angajaţilor care lucrează în timpul caniculei anumite facilităţi. Unii o fac, alţii nu, spune Ovidiu Mureşan, inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. Ceasul din centru oraşului arată rar peste 37 de grade Celsius, însă aerul este sufocant.

„Cu toate că in judeţul Sălaj nu au fost atinse valori ale temperaturii aerului, care să fi depăşit  plus 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, să fi echivalat cu acest nivel, inspectorii de muncă din cadrul ITM Sălaj, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori au verificat şi verifică în această perioadă a anului modul în care aceştia sunt pregătiţi în vederea aplicării prevederilor dispuse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 99 din 2000,  în  eventualitatea  depăşirii  pragului  valoric al indicelui de confort termic (temperatura – umiditate)”, se arată în informarea trimisă de ITM Sălaj.


Facilităţile pe care patronii trebuie să le asigure, conform legii, angajaţilor care lucrează pe timp de caniculă constau în reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei, câte doi-patru litri pe persoană, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsuri de reducere a programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite