Pârjol în Sălaj. Au ars sute de hectare de vegetaţie şi pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Voivodeni au ars 44 de hectare de pădure
La Voivodeni au ars 44 de hectare de pădure

Cu o medie de 10 - 15 incendii de vegetaţie scăpate de sub control şi pentru a căror limitare şi stingere a fost nevoie de intervenţia pompierilor, Sălajul constinuă să fie unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară. Numai în weekend, pompierii au intervenit în 43 de astfel de situaţii, amendând teri persoane cu 2.500 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, cele mai afectate localităţi au fost Lemniu, Firminiş, Brusturi, Aleuş, Vădurele, Bădăcini, Badon , Ratovei, Almaş, Stupini. Cele mai dificile intervenţii au fost, spune Jacodi, cea de sâmbătă sâmbătă, din localitatea Ciumărna, unde focul a cuprins 37 de hectare din care 35 de hecatre de vegetaţie uscată şi două hectare de  litieră de pădure (nu a afectat copacii),  şi cea de duminică, din jurul prânzului, din localitatea Voievodeni. Focul s-a extins aici de la vegetaţia uscată (15 hectare) de pe un teren la pădurea de răşinose şi foioase din apropiere. Cu toate că la faţa locului alături de pompierii Gărzii de intervenţie Hida, au mai participat şi SVSU Dragu, primarul localităţii cu mai mulţi voluntari, focul a mistuit 59 de ha din care 44 de pădure (4 hectare de răşinoase şi 40 de hectare de foioase şi coronament) şi 15 hectare de vegetaţie uscată. 

Încă trei persoane (două din Zalău şi una din Voievodeni) care au declanşat incendii la vegetaţie uscată au fost identificate şi amendate cu 2500 de lei sâmbătă, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum, astfel ajungându-se la 22 de contravenţii aplicate.

 De la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 155 de incendii la care pompierii sălăjeni au intervenit un număr îngrijorător dacă ţinem cont că pe toată perioada anului trecut au fost înregistrate 178 de intervenţii la arderi necontrolate.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite