Părinţii sălăjeni aleg să stea mai mult cu copilul, în detrimentul banilor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini părinţi de nou-născuţi au optat pentru concediu mai scurt de îngrijire a copilului şi un venit mai mare: doar 24, dintr-un total de 165. Restul preferă să stea acasă cu copiii cât de mult se poate.Există totuşi şi şapte persoane care au ales să se întoarcă imediat la serviciu, pentru a beneficia de aşa numitul stimulent de inserţie. Însă toate aceste şapte persoane sunt tătici!

Din ce în ce mai mulţi taţi aleg să rămână în concediul pentru îngrijirea copilului, fie pentru că soţia nu lucrează nicăieri, fie pentru că locul de muncă al soţiei este mai bine plătit. Potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj, Marinela Cipleu, 24 de părinţi au ales să stea acasă cu copilul un an, dintr-un total de 165 de persoane care au intrat în plată în luna iunie. Din cei 24 de părinţi, trei sunt taţi.

500 de lei pe lună dacă te întorci la muncă

Marea majoritate a proaspeţilor părinţi optează să stea cu copilul doi ani, chiar dacă iau bani mai puţini. Dintre cele 141 de persoane care vor sta doi ani cu copilul, 120 sunt mame şi 21 taţi.
Este greu de grezut că există mame care ar dori să se întoarcă la muncă imediat după naşterea bebeluşului. De aceea, toţi cei şapte părinţi care, conform datelor AJPS, au ales să facă acest lucru sunt taţi. Potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului 111 din 2010, părinţii care renunţă la concediul de îngrijire a copilului şi se întorc la muncă beneficiază de stimulentul de inserţie, în valoare de 500 de lei pe lună, care se adaugă la salariu. Prin urmare, oamenii şi-au făcut socoteala că, dacă mama tot e casnică, tatăl poate beneficia de pe urma sistemului prin concediul de îngrijire a copilului din care să se întoarcă la muncă imediat, beneficiind astfel de un salariu mai mare cu 500 de lei pe lună.

Copilul e mai important decât indemnizaţia

„Fiecare îşi face calculele şi se decide să facă după cum îl avantajează cel mai bine. Eu am ales să stau acasă cu fetiţa mea doi ani, deşi asta mă afectează la bani. Lucrez la o bancă şi am un salariu relativ bun, iar dacă optam să stau un an, aş fi luat bani mai mulţi. Dar cu toate acestea, nu aş putea să plec de lângă ea după doar un an, când are cea mai mare nevoie de mama ei. Tot aşa aş sta chiar dacă nu aş avea nici un venit”, spune Mariana Roşu, mama unei fetiţe care s-a născut în luna martie 2011.

Două variante de concediu


Potrivit OG 111/2010, sunt două variante de concediu: de un an, în care indemnizaţia poate ajunge la 3.400 de lei, sau varianta cu doi ani, în care plafonul maxim este de numai 1.200 de lei. În ambele variante, valoarea indemnizaţiei se stabileşte la 75 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de plafoanele menţionate şi nu mai puţin de 600 de lei. 


2066 de sălăjeni stau acasă cu copiii născuţi înainte de 31 decembrie 2010, beneficiind de indemnizaţie conform vechii legislaţii, în cuantum de 72, 5 la sută din media veniturilor pe ultimele 12 luni (redusă cu 15 la sută în iulie 2010). Dintre aceştia, 328 sunt taţi.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite