Pălinca de Sălaj are certificat de naştere. Acum poate lua calea exportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Patronală a Producătorilor de Pălincă naturală din judeţul Sălaj a înregistrat la OSIM „Pălinca de Sălaj“. După aproape un an de demersuri, asociaţia a reuşit să obţină certificatul de înregistrare a mărcii. Astfel, se deschide drumul spre export pentru producătorii din Sălaj.

Asociaţia Patronală a Producătorilor de pălincă naturală din judeţul Sălaj a reuşit, zilele trecute, să înregistreze „Pălinca de Sălaj“ la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). „Este prima înregistrare la OSIM a băuturii sălăjene“, susţine Grigore Ardelean, preşedintele pălincarilor sălăjeni. Demersul reprezintă, pe de-o parte, o recunoaştere a calităţii băuturii, dar este şi biletul pălincii de Sălaj către pieţele internaţionale. „Având acest certificat, ne putem constitui în antrepozit fiscal. Avem, astfel, dreptul de a îmbutelia pălinca şi de a o pune pe raft, atât în ţară, cât şi în Europe şi în lume“, explică Ardelean.


Pălinca din Sălaj, în expoziţie la Berlin


De altfel, mai multe mostre din licoarea alb – gălbuie au luat chiar săptămâna aceasta drumul străinătăţii, asociaţia din Sălaj participând cu produsul său la Expoziţia Internaţională pentru industria alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde“, de la Berlin, cel mai mare eveniment de acest gen din Europa.


Băutură – medicament


Producătorii de pălincă din Sălaj spun că băutura lor este un adevărat medicament pentru cei care o consumă. În cantităţi rezonabile, evident. „Ţăranii noştri n-au avut dintotdeauna medicamente. Dar dacă se tăiau, puneau pe rană pălincă şi asta nu se mai infecta. Dacă îi dureau articulaţiile, îşi făceau frecţii cu pălincă, iar dacă aveau probleme de digestie, fie că nu aveau poftă de mâncare, fie că sufereau de diaree, un pahar de pălincă le rezolva problema“, exlică Ardelean beneficiile pălincii consumate în cantităţi mici. Secretele acestor beneficii constau în modul absolut natural în care băutura este produsă: din prune natural fermentate, prin distilare şi redistilare manual, în instalaţii de cupru cu foc deschis, după care este păstrată în butoaie de lemn, pentru a se învechi şi colora natural.


Mihai Viteazu a băut pălincă înainte de bătălia de la Guruslău


Grigore Ardelean spune că, din documentele găsite de el la Muzeul Judeţean, de beneficiile pălincii din Sălaj n-a fost străin nici Mihai Viteazul. Acesta, înainte de bătălia de la Guruslău, ar fi închinat un pahar cu oştenii lui, iar după confruntare ar fi sărbătorit victoria împotriva lui Sigismund Bathory tot la un pahar de pălincă. „Băutura este atestată în Sălaj din 1540“, completează Ardelean.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite