Ortopedul Florian Neaga este medicul cu care zălăuanii se mândresc cel mai mult. Citeşte aici povestea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.Florin Neaga este pasionat de mecanică, despre care spune că are multe în comun cu ortopedia
Dr.Florin Neaga este pasionat de mecanică, despre care spune că are multe în comun cu ortopedia

A primit zeci de mii de voturi din partea cititorilor, a întrunit şi aprecierile juriului de specialitate şi ale redacţiei. Şi toate acestea pentru că îmbină extrem de bine două calităţi: profesionismul şi omenia.

„Încearcă să facă bine pe toată lumea, ceea ce este foarte greu. De aceea este atât de greu să îl găseşti”

Caracterizarea îi aparţine unui pacient, ce aştepta răbdător pe holurile Spitalului Judeţean să-l întâlnească. Este o caracterizare care îl defineşte, însă, cel mai bine pe medicul Florian Neaga, mereu pe fugă între sala de operaţii, Unitatea de Primire a Urgenţelor şi cabinetul din ambulatoriu, dorind să ajute pe toată lumea chiar dacă asta îl epuizează.

Între două operaţii ne-a spus şi nouă câteva vorbe despre omul Florian Neaga, latura care îl face un profesionist complet. „M-am născut la Bobota, am crescut la Bobota şi, deşi nu am nicio rudă la Bobota, mă consider bobotan. De acolo am pornit şi sunt mândru de asta”, povesteşte medicul, care a ajuns să se simtă acasă în localitatea de la marginea judeţului pentru că pe vremea când a venit el pe lume, adică în urmă cu 44 de ani, părinţii lui lucrau acolo.

Cu lumea medicală a venit în contact destul de devreme, la 14 ani intrând la liceul sanitar din Oradea. Imediat după terminarea liceului a intrat la Facultatea de Medicină din Timişoara, influenţat în alegerea facultăţii de tatăl său, care făcuse Agronomia în centrul universitar bănăţean. După terminarea facultăţii, în 1992, şi până să ajungă ortopedul căutat de toată lumea astăzi, Florian Neaga a profesat în diferite locuri şi domenii ale medicinii, acumulând experienţă care i-a folosit atunci când şi-a ales specializarea: şi-a făcut stagiatura, timp de un an, la spitalul judeţean, a fost doi ani medic de intreprindere la Exploatarea Minieră Sărmăşag, a fost după aceea medic pe ambulanţă, după care s-a îngrijit, ca medic militar, de sănătatea poliţiştilor din judeţ. Abia în 1999 s-a decis să se specializeze în ortopedie.

„Mi-am dat seama că ortopedia este specializarea care mi se potriveşte mie cel mai bine. Pentru că marea mea pasiune este mecanica, maşinile, iar ortopedia este o specializare în care trebuie să ai eminamente deprinderi practice, să vezi în spaţiu, să gândeşti ce materiale de osteosinteză trebuie să foloseşti ca să rezolvi o fractură. Tocmai ca la mecanică”, explică el. Aşa că timp de cinci ani a învăţat şi a lucrat ca medic rezident la Clinica de Ortopedie din Cluj Napoca, furând meserie de la unul dintre cei mai buni: medicul Mihai Picoş.

După luarea examenului în specialitate a revenit la spitalul din Zalău unde, pas cu pas, a adus ortopedia foarte aproape de ceea ce înseamnă această specialitate la Cluj. „Cu aparatele au fost probleme, dar încet, încet, s-au cumpărat”, spune ortopedul care a introdus în practica ortopedică din Zalău intervenţii chirugicale de specialitate care până atunci se puteau face doar la Cluj.

Pasionat de offroad

Se declară un împătimit al maşinilor şi spune că, dincolo de pasiunea de a conduce, îi place foarte mult şi mecanica. „Până în urmă cu câţiva ani îmi reparam singur maşinile”, povesteşte el. Nu-i place viteza, asta poate şi pentru că se luptă, în fiecare zi, cu urmările ei: corpuri mutilate, uneori iremediabil, în accidente de circulaţie. „Oricât ai încerca, nu întotdeauna vindecarea este totală. Iar atunci când pacienţii sunt tineri, este cu atât mai trist”.

Pasiunea lui pentru maşini şi-o manifestă mai cu seamă în domeniul offroad. „Am o maşinuţă cu care, atunci când am un pic de timp, ies pe... dealuri”, explică el.


Ei sunt mândria Zalăului

Înainte de povestea celui mai apreciat medic al Zalăului, ortopedul Florian Neaga, v-am prezentat încă patru poveşti ale unor medici remarcabili, aleşi de zălăuani între primii cinci în topul preferinţelor lor.

Pe locul 2 am avut un remarcabil chirurg văzut de juriul de specialitate chiar pe locul I. Este vorba despre Ioan Ciobanca, până nu demult şef al secţiei de chirugie a spitalului din Zalău.

Pe locul 3 este internistul Veronica Brânzan, şefa secţiei de interne din cadrul Spitalului Judeţean. Un medic care pune profesia pe primul plan, dar care ştie să se bucure şi de realizările copiilor, amândoi medici.

Medicul de pe locul 4 este, oarecum, un "outsider". Valeriu Botnari, pentru că despre el este vorba, este moldovean de peste Prut, dar a ales Zalăul ca o a doua casă - şi cea mai confortabilă, dat fiind faptul că şi-a întemeiat aici o familie.

Locul 5 - Eva Lapoş, pediatrul venit de la Şimleu Silvaniei care a reuşit să se facă apreciată în Zalău deşi lucrează aici numai de doi ani. De puţină vreme ea a este şi şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite