Onorica Abrudanu a învins în lupta cu cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 de ani, a primit o veste cumplită: are cancer! N-a încetat, însă, nicio clipă să lupte împotriva acestei afecţiuni atât de grave.  Şi până la urmă a învins!

În 1993, i-a fost depistat un cancer, în stadiul doi. A fost trimisă la Cluj unde a fost operată la Clinica de Oncologie şi a stat prin spitale timp de şase luni. „E cumplit ca la 30 de ani să afli că eşti cu un picior în groapă. Dar n-am încetat nicio clipă să lupt şi să am credinţă în Dumnezeu. Consider că în acel moment m-am născut pentru a doua oară. Am văzut atâta moarte în jurul meu, de la copii, până la persoane foarte în vârstă, încât nu mă mai sperie moartea, ci imaginea ei“, povesteşte Onorica Abrudanu, actualul subprefect al judeţului Sălaj.


Două diagnostice greşite


Spune că-şi aminteşte fiecare clipă din momentul în care a intrat la clinica din Cluj şi până când a fost externată, şase luni mai târziu. Îşi aminteşte că medicii clujeni s-au revoltat fiindcă nu-şi făcuse controalele medicale care ar fi putut preveni apariţia bolii. „Dar nu le-a venit să creadă când le-am arătat biletul de ieşire pe care unii medici îmi trecuseră diagnosticul de sarcină extrauterină. De fapt, de aici a pornit nenorocirea mea, de la un diagnostic greşit, iar ironia vieţii a fost că şi un medic clujean mi-a dat un alt diagnostic, dar tot greşit. Am fost atunci revoltată pentru incompetenţa, neglijenţa, nepăsarea unor medici, care ar trebui să ne salveze vieţile şi nu să ne împingă spre moarte. În final, m-am consolat şi mi-am spus că acesta mi-a fost destinul“, povesteşte ea.


Semnul egal între cancer şi moarte


Onorica Abrudanu s-a gândit că de experienţa ei traumatizantă, dar cu final fericit, trebuie să aibă cunoştinţă şi alte femei. Ea spune că, după ce a reuşit să învingă cancerul, de fiecare dată când auzea despre cineva care suferea de aceeaşi boală, lua legătura cu respectiva persoană şi o trimitea la aceiaşi medici care au ajutat-o pe ea. „Din păcate, mentalitatea noastră nu ne lasă să vorbim sincer şi deschis despre această boală. E, pe undeva, un subiect tabu de care lumea se fereşte.  Acest cuvânt, cancer, te cutremură şi foarte multălume  pune semnul egal între cancer şi moarte. Însă eu cred că este total greşit“, susţine  subprefectul  de Sălaj .
Onorica spune că doreşte să le transmită un mesaj de încurajare şi de luptă cu această cumplită boală tuturor celor care sunt afectaţi de ea. Spune că ea însăşi a fost – şi este – un exemplu viu pentru multe femei care suferă de cancer. Şi mai spune că încearcă să facă mult bine, atât cât poate, fiindcă Dumnezeu i-a răsplătit toate gesturile generoase cu zile de viaţă.
Onorica Abrudanu este în prezent subprefectul judeţului Sălaj, după ce, în perioada 2004-2008, a fost viceprimar al municipiului Zalău.

Ce îi place.


Spune că-i place muzica, mai ales romanţele. O pasionează limba engleză şi adoră să facă plăcinte. Se simte bine lucrând în grădina casei ei de la Gârcei şi îi place să-şi întâlnească prietenii. „Acolo ne adunăm toţi, la Gârcei, stăm de vorbă şi ne simţim bine. Am avut acolo şi oaspeţi de seamă, cum ar fi Ştefan Hruşcă, Mircea Baniciu, Florin Piersic şi alţii“, spune ea.


Ce nu îi place.


Urăşte minciuna şi falsitatea, duplicitatea la oameni. „Pot accepta tot ceea ce se spune rău despre mine, dar aş prefera ca asta să mi se spună în faţă, nu sub masca anonimatului. Acest lucru l-am învăţat de-a lungul vieţii, că este cel mai bine să priveşti oamenii în ochi şi, indiferent ce ai să le spui, să ai demnitatea şi curajul s-o faci. Cred că de aceea urăsc «şerpii»“.

Întrebare şi răspuns.
Experienţa prin care aţi trecut v-a schimbat într-un fel sau altul?


O.A.:
M-a schimbat radical. Mi-a schimbat complet valorile. Atunci mi-am spus că nimic altceva nu contează în viaţa mea, decât să mă trezesc în fiecare dimineaţă şi să văd lumina zilei. Bunurile materiale n-au altă valoare decât aceea de confort şi nimic mai mult. Mi-a rămas întipărită în minte imaginea unei persoane apropiate care avea cancer la gât şi care-mi spunea că ar da tot ce are ca să poată bea un pahar cu apă. Din păcate, numai când ajungem în asemenea situaţii constatăm că e prea târziu. Atâta timp cât suntem sănătoşi, nu ne preţuim sănătatea şi viaţa, avem întotdeauna alte priorităţi.



Profil.
Născută. 25 aprilie 1962, Glod, comuna Gâlgău, Sălaj
Studii. Facultatea de Management Turistic şi Comercial, masterate în administraţie publică şi managementul relaţiilor internaţionale şi afaceri europene
Familie. Nu are


Declaraţie:


„Fă astfel ca în loc de milă să inspiri respect! Când nu poţi să alergi, ia-o la trap, când nu poţi nici asta, ia-o la pas, când nu poţi să mergi, ia bastonul, însă nu te opri niciodată!“.
Onorica Abrudanu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite