Obiceiuri de Crăciun de pe Valea Agrijului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colindătorii pornesc din această seară pe la toate casele din sat.
Colindătorii pornesc din această seară pe la toate casele din sat.

Colindatul, umblatul cu steaua, Craii şi turca sunt specifice în satele din această zonă a judeţului.În satele de pe Valea Agrijului, tradiţiile din bătrâni s-au păstrat aproape neschimbate. Bineînţeles, modernismul şi-a impus rigorile, însă acestea au fost integrate cu graţie în obiceiurile de Crăciun.

Colindatul, umblatul cu steaua, Craii şi turca sunt specifice în aceste sate. Potrivit profesorului Nicolae Ştirb, din Buciumi, copiii îşi confecţionează steaua încă din timpul postului.

Cu steaua umblă doar băieţii. Steaua este în general rotundă, dar nu numai, împodobită cu hârtie colorată, iar în mijloc sunt lipite steluţe sau fotografii cu imagini biblice.

Copiii formează grupuri de câte trei sau patru şi umblă din casă în casă. Băieţii îşi cer voie de afară prin formula: „Lăsaţi (sau lăsa-i-ţi) steaua?“. Dacă gazda acceptă, intră în casă, interpretează un colind specific pentru stea. De cele mai multe ori, colindul îl interpretează tot grupul, dar există şi „trupe“ în care fiecare copil colindă individual. Copiii au câte o stea şi câte o trăistuţă, pentru a aduna colaci. În zilele noastre, gazdele oferă mai degrabă bani, lucru preferat şi de copii.

Umblatul cu colinda

În satul Buciumi, pentru că este mare, iar într-o seară de colindat nu poate fi „acoperit“, umblatul cu colinda s-a împărţit pe uliţe. Se colindă timp de trei seri, începând cu Ajunul, şi fiecăreia îi sunt rezervate două-trei uliţe.

Fetele, la fel ca şi băieţii, se constituie în cete de colindătoare. Ele sunt răsplătite cu un colac special împletit, numit „pupăză”. În ultimii ani, nici fetele nu mai adună daruri, ci sunt răsplatite tot cu bani.

Tradiţia spune că primul care intră într-o casă trebuie să fie un băiat, nu o fată, existând credinţa că băieţii aduc noroc.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite