O mie de profesori din Sălaj vin la şcoală în vacanţă pe bani mărunţi. "Suntem nişte proşti!", spune unul dintre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de lei pe zi. Atât primeşte, pentru o zi de supraveghere, un profesor asistent, în timp ce un evaluator va fi plătit cu 3 lei pentru fiecare lucrare corectată. Cu toate că sunt sume mici, profesorii din Sălaj s-au înghesuit să intre în baza de date pentru Evaluarea Naţională. „Suntem nişte proşti”, explică situaţia unul dintre profesorii care speră să prindă un loc în comisiile de examen.

Astăzi începe Evaluarea Naţională

Aproximativ 2.700 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţ au intrat astăzi în primul lor examen din viaţa de elev. Este voba despre Evaluarea Naţională, care a început azi cu proba scrisă la limba şi literatura română. Mâine, 21 iunie, este programată proba la limba maternă, iar poimâine, cea la matematică. Rezultatele vor fi afişate vineri, 24 iunie.

Alături de cei 2.700 de absolvenţi, în febra examenelor şi a admiterii la liceu intră şi aproximativ 1.000 de cadre didactice din judeţ. Este vorba, potrivit inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, despre cei care au fost selectaţi pentru a face parte din comisiile de înscriere din şcoli, din comisiile din centrele de evaluare şi de contestaţii şi din comisiile de admitere. Componenţa comisiilor de examen, mai exact a profesorilor care vor supraveghea copiii în timpul examenului şi cei care vor corecta lucrările, a fost stabilită sâmbătă, prin tragere la sorţi.

20 de lei pe zi pentru un profesor asistent

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei emis la începutul acestei luni, un profesor care asigură supravegherea elevilor pe durata examenului va fi plătit cu 20 de lei pe zi. Un profesor evaluator, care corectează, în cele patru centre de evaluare stabilite la nivelul judeţului, lucrările candidaţilor, primeşte câte 3 lei pentru fiecare lucrare corectată. Ceva mai mulţi bani primeşte preşedinţii comisiilor din aceste centre de evaluare, pentru care este prevăzută suma de 400 de lei, dacă sunt arondaţi cel mult 1.000 de candidaţi, respectiv 425, dacă numărul candidaţilor este mai mare de 1.000. Vicepreşedinţii primesc 225 de lei, iar secretarii – 200 de lei.

Coadă la supraveghere

„Sumele sunt subţirele rău de tot. Un profesor care vine de nu ştiu unde la supraveghere nu-şi permite cu cei 20 de lei nici să mănânce bine în ziua respectivă la un restaurant”, spune Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj. Cu toate acestea, numărul profesorilor care şi-au exprimat disponibilitatea să participe la examen şi să facă, astfel, parte din baza de date ce a stat la baza tragerii la sorţi de sâmbătă a fost destul de mare. „Avem înscrişi în baza de date suficienţi dascăli cât să avem cu ce asigura şi rezervele”, susţine Ioan Abrudan, fără a putea preciza, însă, care este numărul exact al celor înscrişi.

"Suntem nişte proşti!"

Explicaţia faptului că, în ciuda sumelor mici, profesorii vin din vacanţă la şcoală ne-o dă Claudia Radu, directorul Şcolii „Gheorghe Lazăr” din Zalău: „Nu e nici măcar o obligaţie profesională, o facem din obligaţie morală faţă de copii. Pentru că aceşti copii nu sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă”, spune directoarea, declarându-se dezamăgită, de banii care se câştigă, în general, în învăţământ. „Suntem nişte proşti, de-aia mergem”, ne-a explicat motivele un alt cadru didactic, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

 Mămică – observator la Şcoala „Mihai Eminescu”

La Evaluarea Naţională care a început astăzi asistă, în premieră, şi un părinte. Este vorba despre Cleopatra Nicorici, care s-a înscris ca şi observator la Şcoala „Mihai Eminescu” din Zalău, unde fetiţa ei tocmai a terminat clasa a VII-a. Mămica – observator va putea monitoriza felul în care se stabilesc comisiile, cum se transmit subiectele şi va putea itnra chiar şi prin săile de examen.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite