O mamă va veghea la corectitudinea examenelor de la Şcoala "Mihai Eminescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii clasei a VIII-a încep examenele în 20 iunie
Absolvenţii clasei a VIII-a încep examenele în 20 iunie

Cu toate că Ministerul Educaţiei a dat anul acesta, în premieră, posibilitatea ca reprezentanţii societăţii civile să vegheze la corectitudinea examenelor naţionale, o singură persoană din Sălaj va fi, ca observator, cu ochii pe elevi şi pe profesori.

Cleopatra Nicorici este singura persoană din Sălaj care va putea asista, ca  observator, la organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale. Mai precis, ea va fi observator din partea Asociaţiei „Voiniceii“ a părinţilor elevilor de la Şcoala „Mihai Eminescu“ Zalău şi va asista la demersurile de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale ce va avea loc în şcoala respectivă.

Cealaltă solicitare a fost respinsă


„Am mai avut o solicitare de la o asociaţie de părinţi de la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul“, însă nu am aprobat-o din cauză faptului că nu se respecta una dintre condiţiile principale: persoanele care vor să fie observatori nu au voie să aibă rude de până la gradul IV în rândul candidaţilor“, a explicat Ioan Abrudan, inspectorul şcolar general al judeţului. El spune că acea condiţie cu privire la gradul de rudenie se aplică şi în ceea ce-i priveşte pe profesori. „Dacă un profesor are rude printre copii, nici n-are voie să se apropie de şcoală, aşa că mi se pare corect ca şi observatorii să respecte această condiţie”, adaugă el.

Singurul observator al examenelor naţionale din Sălaj va avea măcar ocazia de a monitoriza cea mai mare şcoală din judeţ.Potrivit directorului Kiss Emese, 216 copii vor susţine, în zilele de 20, 21 şi 22 iunie, probele de Evaluare Naţională (în 20 la limba română, în 21 la limba maternă şi în 22 la matematică).

Ce drepturi are un observator


Potrivit lui Abrudan, Cleopatra Nicorici, în calitate de observator, va putea asista la stabilirea, prin tragere la sorţi, a supraveghetorilor,  la verificarea sălilor de examen, la desfăşurarea acestuia şi va putea intra în săli ca asistent în timpul desfăşurării probelor însoţit de un membru al Comisiei. În plus, va putea monitoriza situaţiile de susţinere a examenului în condiţii speciale şi va putea sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei. „N-am suspiciuni că ar putea fi ceva în neregulă la Şcoala «Mihai Eminescu», despre care am o părere extraordinară, dar cred că prezenţa mea acolo ar fi benefică. Faptul că există o persoană din exterior care poate să vadă, de exemplu, cum vin subiectele, dacă sunt sigilate sau nu este un pas important către nişte examene mai transparente şi mai lipsite de suspiciuni”, a declarat Cleopatra Nicorici pentru „Adevărul de Seară“ Zalău, mamă a unei fete de clasa a VII-a.

 
Surpriză pentru absolvenţii de la „API“

Tot pentru evitarea fraudării examenelor, Ministerul Educaţiei a cerut ca, pe cât posibil, acestea să se desfăşoare în săli de clasă supravegheate cu camere video. În Sălaj această posibilitate tehnică va fi asigurată, potrivit reprezentanţilor ISJ, doar la Colegiul Tehnic API din Zalău, unde sunt camere pentru patru săli de clasă. Nu au fost montate încă însă ele pot fi funcţionale până la începerea examenului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite