O avocată originară din Şimleu, victimă a atentatului de la World Trade Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arlene Jozsef Fried lucra la o firmă de avocatură ce-şi avea sediul la etajul 104 în unul din turnurile gemene. Femeia este legată de oraşul din Sălaj prin tatăl său, Miki Jozsef, care s-a născut şi a trăit în Şimleu. Un colţ al Muzeului Holocaustului din oraş este dedicat ei.

Printre miile de victime ale atentatului petrecut în urmă cu nouă ani la World Trade Center din New York  se numără şi o persoană originară din Şimleu. Numele ei este Arlene Jozsef Fried şi se afla în momentul atentatului într-un birou de la etajul 104 al unuia dintre turnurile gemene, acolo unde îşi avea sediul firma de avocatură la care lucra.

Legătura femeii cu Şimleul este făcută de tatăl său, Miki Jozsef, un evreu maghiar care s-a născut şi a trăit în oraşul de sub Măgura. Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Şimleu, spune că, fiind evreu, tatăl Arlenei a fost dus, imediat după cedarea Ardealului, în 1940, în ghetorul de la Cehei, alături de alţi 3.000 de evrei din oraş.

De acolo, majoritatea fost urcată în tren cu destinaţia Auschwitz, în timp ce Miki Jozsef a fost trimis la muncă forţată lângă frontul cu URSS. A revenit în Şimleu după război, împreună cu puţinii supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz, dar pentru că, aşa cum s-a întâmplat cu toţi evreii, şi-a găsit proprietăţile naţionalizate, a plecat în 1948 în SUA. Aici a întâlnit-o pe Roni, care i-a devenit soţie şi cu care a avut doi copii: pe Arlene şi pe Elliot.

Arlene are „colţul“ ei în Muzeul Holocaustului

Vestea că printre victimele atentatului din 11 septembrie se numără şi o femeie ce-şi trage rădăcinile şi Şimleu a fost adusă de o şimleuancă, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz: Elly Berkovitz Gross. Elly, stabilită la fel ca cei mai mulţi evrei din România, în SUA, a aflat că printre aceste victime se află şi fiica unui supravieţuitor al Holocaustului.

„Imediat după atentat, Elly a trimis o scrisoare preşedintelui George W.Bush, în care îşi exprima regretul faţă de tragedia petrecută iar din răspunsul la scrisoare formulat de cabinetul preşedintelui SUA a aflat de Arlene. Aşa se face că în 2005, când am inaugurat Muzeul Holocaustului, întâmplător sau nu chiar în 11 septembrie, am decis să dedicăm o parte din muzeu tragediei de la World Trade Center, cu atât mai mult cu cât putem spune că una dintre victime a fost din Şimleu“, povesteşte Daniel Stejeran.

Unicat în Transilvania de Nord


Muzeul Memorial al Holocaustului este singurul de acest gen din Transilvania de Nord, fiind înfiinţat în urmă cu exact cinci ani de Asociaţia Memorială Hebraica Nuşfalău, fondată în 2004 de doctorul american de orgine română Alex Hecht, ai cărui părinţi, originari din Nuşfalău, au fost, la fel ca şi tatăl Arlenei, supravieţuitori ai Holocaustului.

Muzeul este amenajat într-o sinagogă ce datează din secolul al XIX-lea şi care a fost folosită în perioada comunismului ca şi depozit, de unde şi starea deplorabilă în care se află ea astăzi.

 Evreu din Şimleu, medic la Auschwitz

Printre evreii celebri născuţi în Şimleu se numără şi medicul şi scriitorul Nyiszli Miklos, deportat la Auschwitz, unde a lucrat sub supravegherea celebrului doctor Josef Mengele ca şi patolog. Nyiszli a devenit celebru prin cartea sa, „Am fost medic la Auschwitz“, apărută în 1946, în care descrie în amănunt ororile la care erau supuşi prizonierii. El a fost şi martor în procesul de la Nurnberg.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite