Nu mai vor să trăiască!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul sălăjenilor care încearcă să-şi curme viaţa este tot mai mare. În mai au fost două cazuri, în iunie, opt, iar până în 20 iulie, alte şapte. Zeci de sălăjeni îşi iau zilele în fiecare an, iar numărul celor care încearcă să se sinucidă este şi mai mare. Statisticile arată o tendinţă îngrijorătoare: numărul celor care recurg la acest gest disperat creşte de la o lună la alta.

Şapte sălăjeni au vrut să-şi pună capăt zilelor în prima jumătate a acestei luni, adică aproape la fel de mulţi ca în toată luna precedentă, când, potrivit datelor oferite de către reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, numărul total al tentativelor de sinucidere a ajuns la opt. Creşterea este şi mai semnificativă dacă ne raportăm la luna mai când, după cum susţine Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, au fost înregistrate doar două cazuri.


Vişinată direct în venă


Nu toţi cei care recurg la acest fel de gesturi sunt conştienţi de ceea ce fac. Potrivit celor de la Ambulanţă, unul dintre pacienţi îşi injectase în venă vişinată, pentru că ajunsese într-un asemenea stadiu de alcoolism, încât consumul cu paharul nu-l mai satisfăcea, iar altul, vrând să bea din sticla cu pălincă, a luat-o, din greşală, pe cea cu dezinfectant (clor).


Din fericire, dintre cele 15 cazuri înregistrate în lunile iunie şi iulie, doar două au avut un sfârşit tragic. Ultimul chiar săptămâna trecută, când starea unei femei internate la Secţia de Psihiatrie cu intoxicaţie voluntară cu medicamente s-a înrăutăţit, pacienta murind la Terapie Intensivă.


„Mediatizarea dă idei“



Contactat de reporterul „Adevărul de Seară“, medicul Marin Ciobanu, şeful Secţiei de Psihiatrie, a refuzat să comenteze această creştere a tentativelor de suicid. El susţine că mediatizarea acestui subiect ar putea da idei unor persoane mai labile psihic, care ar putea urma, astfel, exemplul celor despre care se vorbeşte. „E prea mult praf şi prea multă furtună în acest moment şi un astfel de subiect nu face decât să pună paie pe foc“, a declarat doctorul Ciobanu, cu referire indirectă la cazul Mădălinei Manole.

Sălajul, locul 5 pe ţară


Fie că vorbim sau nu despre ele, sinuciderile au ajuns o problemă în Sălaj. Potrivit raportului pe 2009 al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici“, Sălajul se află pe un deloc liniştitor loc 5 în topul judeţelor cu cele mai multe sinucideri înregistrate anul trecut. Suntem depăşiţi doar de Constanţa,  Harghita, Satu Mare şi Covasna, trei judeţe cu procent mare de etnici maghiari, cunoscuţi ca având o predilecţie către acest gest extrem. Potrivit raportului, în judeţul Sălaj au fost anul trecut 50 de sinucideri, adică aproximativ 20 de cazuri la 100.000 de locuitori.


Ca raport între sexe, bărbaţii domină clar tagma sinucigaşilor, cu şase reprezentanţi la fiecare femeie care îşi pune capăt zilelor. Metoda aleasă este spânzurarea, la care recurg, la nivel naţional, aproape 77 la sută dintre sinucigaşi, urmată de intoxicaţia voluntară cu diferite substanţe.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite