"Nişte ţărani" gătesc de astăzi la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu. Vezi aici ce meniu au pregătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de bucătari "Nişte ţărani" reprezintă Sălajul, alături de producători şi artişti populari din judeţ, la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, care se desfăşoară de astăzi şi până duminică la Sibiu.

După cum ne-a declarat şeful echipei de bucătari, Mircea Groza, astăzi la standul Sălajului se va găti topală cu pui şi mămăliguţă, iar ca desert vor face şi vor vinde "ciurigauă" (minciunele). Bucătarii vor face, demonstrativ, şi câteva plăcinte cu brânză.

Mâine, felul principal va fi tacana piperată de berbec cu pere (cartofi) noi, iar ca antreu cald se vor servi plăcinte cu cartofi sau cu brânză, cozi de ceapă şi mărar.

Duminică, în ultima zi a festivalului, va fi ziua mâncării romane. Bucătarii din Sălaj vor găti tocană romană de purcel şi linte cu mentă, leuştean şi mărar.



Potrivit informaţiilor primite de la Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, judeţul nostru este reprezentat la festivalul de la Sibiu La Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, şi de o delegaţie de păstrători ai zestrei folclorice a judeţului, dar şi de promotori ai produselor specifice satului sălăjean.


Astfel, comuna Pericei din judeţul Sălaj va prezenta la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare acest produs, împletituri din ceapă, jucării, diferite obiecte. În comuna Pericei există un monument al cepei, unic în lume. Nu lipsit de interes este faptul că locuitorii comunei Pericei au intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă cunună împletită de ceapă.

Asociaţia Producătorilor de Pălincă Naturală din Sălaj, prin preşedintele ei, Grigore Ardelean, va prezenta diverse sortimente ale acestei băuturi care, aşa cum îi place să spună lui Grigore Ardelean, îl însoţeşte pe român de la naştere până la moarte. Tot în zona produselor tradiţionale, Sălajul va prezenta la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu vinul produs în comunitatea din Borla, comuna Bocşa, una dintre cele mai cunoscute comunităţi producătoare de vin din judeţ


 La secţiunea Arte religioase, Sălajul va fi reprezentat la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare de Alexandra – Ligia Bodea (din satul Iaz, comuna Plopiş) cu icoane pe sticlă şi de Olga Orţan (din Zalău) cu icoane pe lemn. Alexandra – Ligia Bodea este una dintre cele mai tinere, dacă nu cumva cea mai tânără, colecţionare de obiecte populare din ţară, reuşind să construiască la Iaz un adevăr muzeu al satului sălăjean. De asemenea, este organizatoarea taberei de pictură de icoane pe sticlă de la Iaz. Olga Orţan este o cunoscută iconărească din Sălaj, fiind prezentă la diverse expoziţii, în judeţ şi în ţară.


La arte literare orale vom fi reprezentaţi de Ileana Graţiana Pop (meşter şi rapsod popular, din Ciumărna, comuna Românaşi) şi de Florica Criste  (meşter şi rapsod popular, din comuna Cizer), două cunoscute şi apreciate păstrătoare ale zestrei folclorice a Sălajului.



Folclorul sălăjean va fi reprezentat de tinerele soliste de muzică populară Alexandra Preda şi Adelina Borzan, acompaniate de un taraf format din instrumentişti ai Ansamblul „Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj: Dorel Ciobanu, Adrian Sabău, Andrei Mureşan, Ştefan Silaghi, Alexandru Antoniu Silaghi şi Zoran Lakatos. Dansurile populare româneşti şi maghiare din judeţ vor fi prezentate la Sibiu de Ansamblul "Meseşul"


Nu vor lipsi nici meşteşugurile populare, prin meşterii populari: Ileana Graţiana Pop (cusătorie – ţesătorie), Florica Criste (cusătorie – ţesătorie); Ştefan Bara şi Ştefăniţă Bara (cioplit în lemn, comuna Fildu de Jos); Csibi Csabi şi Csibi Marta (olărit, satul Borla, comuna Bocşa); Petru Teglaş (împletituri nuiele, satul Var, oraşul Jibou); Anton Stoica şi Adişor Iuşan (fierari, Mirşid şi Zalău).



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite