Nicolae Mocuţa - pionier în detecţia organismelor modificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Mocuţa
Nicolae Mocuţa

Este primul specialist din România care în 1996 a introdus în ţară testul ADN folosit în detecţia organismelor modificate genetic. În plus, afirmă că e un susţinător al folosirii acestor organisme.

Nicolae Mocuţa a fost primul specialist român instruit în Uniunea Europeană, în Italia şi Belgia, în domeniul organismelor modificate genetic, iar Laboratorul de medicină veterinară din Sălaj este, tot datorită lui, primul din ţară acreditat RENAR (pentru detecţia organismelor modificate genetic prin teste ADN).

Pasionat de genetică, doctorul în medicină veterinară desfăşoară cercetări în domeniul organismelor modificate genetic (OMG), clonării celulelor stem şi producţiei de medicamente în celule vegetale modificate genetic. Şi-a publicat concluziile cercetărilor în volumul „Organismele Modificate Genetic - Pro sau Contra“, apărut în 2008.

Beneficii pentru omenire

Doctorul Mocuţa crede că organismele modificate genetic sunt realizări extraordinare, de mari perspective, dar cu implicaţii uneori neprevăzute. „Ca multe alte descoperiri, prezintă şi unele riscuri şi această realizare poate fi utilizată atât cu mari beneficii pentru omenire, dar poate avea şi urmări malefice. Întrucâtva, situaţia este identică cu energia nucleară. Eu însă susţin şi am marea convingere că OMG-urile trebuie folosite şi pot contribui la combaterea foametei, malnutriţiei şi a unor boli”.

Medicul îşi argumentează ideea prin faptul că, din punct de vedere al sănătăţii umane, nu există cercetări ştiinţifice care să evidenţieze cu certitudine efectul negativ al OMG-urilor. Ele sunt folosite pe scară largă şi de mult timp în multe ţări, fără urmări nefaste. Deşi, în general, în Europa şi, mai ales, în România există un puternic curent împotriva cultivării OMG-urilor, acestea se importă în cantităţi imense din ţările producătoare (Brazilia, SUA, China).

„De ce ne mai opunem cultivării, din moment ce le importăm şi le folosim în hrana animalelor şi oamenilor? Dacă există într-adevăr un risc care să ne îngrijoreze, acesta este riscul pentru mediu, pentru să răspândirea plantelor modificate genetic în mediu este foarte greu de controlat“, spune cercetătorul.

Discuţii pro şi contra despre clonare

Cu privire la clonare, medicul spune că există multe şi variate păreri şi atitudini. „Totuşi, trebuie arătat că este tot mai frecventă clonarea animalelor de valoare genetică şi chiar consumul de lapte şi carne de la animale clonate“, susţine cercetătorul din Zalău. Nicolae Mocuţa a mai spus că există şi o clonare în scop terapeutic pentru obţinerea de celule stem, cu mari perspective de utilizare în tratamentele unor boli genetice sau în alte boli extrem de grave.

Întrebare şi răspuns

Aţi lucrat în acest domeniu, v-aţi pus vreodată probleme etice?


N.M.: Problemele etice, morale şi religioase nu pot fi eludate. În primul rând sub aspect religios, există o frază des folosită, că nu avem voie să ne jucăm de-a Dumnezeu, adică să modificăm fiinţele, aşa cum le-a lăsat El. Aspectul este absolut tulburător, atunci când prin modificări genetice se transferă gene de la om la animal sau invers. De exemplu, un porc cu gene umane. Apare întrebarea: fiinţa respectivă este om sau porc? În ce procent este om şi în ce procent este porc? Asta lăsând la o parte gluma că unii oameni sunt porci.

O altă problemă tulburătoare este clonarea embrionilor umani. Până la ce stadiu embrionul poate fi consiedrat doar embrion şi când devine fiinţă umană? Să nu uităm însă că toate aceste extraordinare realizări s-au înfăptuit tot cu voia lui Dumnezeu.

Ce îi place

A fost mare pasionat de teatru şi operă şi mai ascultă uneori cu mare plăcere romanţe (Car frumos cu patru boi) şi canţonete italiene. Îi place să se uite la emisiunile difuzate de canalele Discovery. Apreciază la oameni corectitudinea şi sinceritatea.

Ce nu îi place

Ca multă lume, este dezamăgit şi uneori revoltat de situaţia în care a ajuns România, o mizerie generală. Regretă că nu-şi poate profesa cu pasiune meseria, aşa cum şi-ar dori. Urăşte impostura şi nesimţirea.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite