Nevăzătorii din Zalău, loviţi şi de soartă, şi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Mureşan şi Iosif Codrea (foto dreapta) spun că nevăzătorii nu se pot descurca fără asistenţi personali
Pavel Mureşan şi Iosif Codrea (foto dreapta) spun că nevăzătorii nu se pot descurca fără asistenţi personali

Un proiect de modificare a Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap i-ar putea lăsa pe nevăzători fără asistenţi personali.Proiectul prevede că un asistent personal va putea fi încadrat pentru minimum doi asistaţi şi că îngrijitorii vor primi indemnizaţii de doar 200 de lei.

Zeci de persoane care şi-au pierdut total sau parţial vederea s-au adunat ieri, de Ziua Internaţională a Bastonului Alb, la sucursala din oraş a Asociaţiei Nevăzătorilor. Oamenii sunt speriaţi de faptul că o propunere legislativă a Ministerului Muncii i-ar putea lăsa fără îngrijitori. Este vorba despre o modificare a Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceasta prevede că un asistent personal se va ocupa de cel puţin două persoane cu handicap, iar în cazul în care handicapul este grav, îngrijitorii vor trebui să se mulţumească cu o indemnizaţie de aproximativ 200 de lei, mai puţin de jumătate faţă de nivelul actual.


„Cine o să accepte să mă ajute în aceste condiţii, pe 200 de lei pe lună?“, întreabă cu amărăciune Iosif Codrea, un zălăuan care şi-a pierdut vederea în urmă cu mai bine de 20 de ani, într-un accident de muncă la Armătura. El spune că şi acum, când indemnizaţia asistenţilor personali este de aproximativ 450 de lei, este greu să găseşti oameni dispuşi să accepte să lucreze opt, zece sau chiar mai multe ore pe zi pentru aceşti bani. Iosif Codrea crede că dacă se aprobă modificarea legii va rămâne fără niciun sprijin.


„Îi condamnăm la moarte!“


De aceeaşi părere este şi Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Ea spune că modificarea va produce adevărate tragedii, în special în cazurile în care persoana cu handicap este minoră, iar asistent personal este unul dintre părinţi „Mama va fi obligată, astfel, să îşi caute un loc de muncă, iar cu copilul nu ştim ce va face. Îi condamnăm la moarte pe aceşti oameni“, susţine directorul DGASPC.Violeta Milaş spune că deşi această prevedere a fost contestată de mai multe organizaţii ale persoanelor cu handicap, Executivul a introdus proiectul în şedinţa de Guvern.

Cifre:

În Sălaj sunt aproximativ 13.000 de persoane care au indemnizaţie de handicap. 2.750 dintre ei au dreptul la însoţitor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite