Neînţelegerile dintre Primărie şi E-Star ar putea ajunge să se rezolve în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul a fost semnat la sfârşitul anului 2010
Contractul a fost semnat la sfârşitul anului 2010

Termenii şi condiţiile rezilierii contractului dintre Consiliul Local Zalău şi firma româno-maghiară E-Star, concesionara serviciul public de distribuire a agentului termic, ar putea ajunge să fie tranşate în instanţă, după ce discuţiile dintre cele două părţi se poartă de câteva luni fără a se ajunge la vreun rezultat.

Firma româno-maghiară E-Star vrea să se retragă din Zalău şi să-şi recupereze banii investiţi în oraşul nostru, în timp ce Primăria Zalău nu vrea să plătească nimic – din contră, ar vrea să aplice penalităţi pentru investiţiile cuprinse în contract şi nerealizate. Cam aşa ar putea fi rezumată situaţia conflictuală dintre cele două părţi, care încearcă, de câteva luni, să ajungă la un consens cu privire la condiţiile în care s-ar putea rezilia contractul încheiat în decembrie 2010. Reamintim că reprezentanţii firmei au notificat primărie încă din luna iunie a acestui an că doresc rezilierea contractului încă din ziua următoare notificării (15 iunie). Principala motivaţie a cererii de reziliere ar fi faptul că nu au reuşit să atragă un număr suficient de clienţi, aspect care, asociat cu criza economică, a dus la pierderi financiare importante. Pe de altă parte, reprezentanţii soceităţii româno - maghiare acuzau furnizorul de agent termic, SC Uzina Electrică SA, că începând cu data de 1 mai 2012 "a decis rezilierea unilaterală a contractului de furnizare energie termică, deşi acesta a fost încheiat în 2010 pe o durată determinată de cinci ani. Concomitent cu rezilierea contractului de furnizare, Uzina Electrică a propus ca pentru reluarea relaţiilor contractuale să se încheie un nou contract de furnizare cu acelaşi obiect cu al contractului reziliat, dar în condiţii mult mai oneroase pentru noi, cu claude unilaterale, dictate de către furnizor", se precizează în notificare.


Contactat de noi, administratorul public al oraşului, Radu Nistorescu, ne-a declarat că discuţiile au ajuns într-un impas ce ar putea ajunge să fie soluţionat în instanţă. „Ei ar vrea ca noi să răscumpărăm partea de reţele pe care au cumpărat-o ei. Noi considerăm că este bun de retur, care trebuie înapoiat. În plus, noi pretindem şi acele penalităţi (aproximativ 80.000 de euro – n.r.) pentru investiţiile cuprinse în contract şi nerealizate în termen”, precizează administratorul public.
Cum mutarea discuţiilor în instanţă ar putea însemna găsirea unei soluţii abia peste doi sau chiar trei ani, Nistorescu spune că va fi luată cât de repede o decizie cu privire la delegarea serviciului de distribuţie a agentului termic către o altă societate, astfel încât zălăuanii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să nu rămână fără căldură la iarnă. „Decizia este ca şi luată şi ea vizează preluare de către Uzina Electrică a acestui serviciu. Mai trebuie doar să o îmbrăcăm într-o formă legală. Cel mai probabil, vom pregăti un proiect de hotărâre în acets sens pentru următoare şedinţă de consiliu local, din 24 septembrie”, ne-a declarat el.


De cealaltă parte, directorul Uzinii Electrice, Viorel Marian, admite că societatea pe care o conduce ar putea prelua şi distribuţia agentului termic, însă spune că pentru asta este nevoie de timp.„Uzina Electrică poate să preia acest serviciu, însă pentru asta trebuie să-şi refacă mai întâi capacitatea. Trebuie regândită organizare, este nevoie de o nouă schemă de personal, trebuie asigurat un minim de dotări şi utilaje”, explică Viorel Marian, managerul societăţii. El spune că în varianta optimistă în care reţeaua de distribuţie este completă şi nu are disfuncţionalităţi majore, aceste demersuri s-ar putea încadra într-un interval – optimist şi acesta – de două săptămâni. „Asta din momentul în care toate actele sunt semnate”, precizează Marian.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite