Pasiunea unei fetiţe a dat naştere unui muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Iaz, din comuna Plopiş găzduieşte un muzeu neobişnuit, având în vedere că el este rezultatul pasiunii pentru folclor a unei fetiţe.

Tânăra de 17 ani, Ligia Alexandra Bodea, avea numai 12 ani când a transformat casa bunicii ei într-o oază de folclor, adunând de prin podurile caselor vechi din zonă mii de obiecte tradiţionale, de la costume populare, la vase de ceramică şi icoane pe sticlă.
Ligia Bodea a început cu obiectele care aparţineau bunicii sale, însă după aceea a bătut, împreună cu părinţii ei care îi împărtăşesc preocupările, casele vechi din satele de pe Valea Barcăului, în căutare de obiecte vechi.


Una dintre colecţiile cele mai apreciate este cea de costume populare, ce numără nu mai puţin de 100 de exponate, toate autentice, ţesute în război şi brodate de mâinile celor care le-au purtat.


Mai există o colecţie de ceramică de Zalău, veche de peste o sută de ani, datată chiar de specialiştii Muzeului Judeţean din Zalău.
Pereţii muzeului sunt plini de icoane pe sticlă, vechi şi acestea de un secol, pictate de meşteri populari.


Muzeul Ligiei Bodea nu este singurul obiectiv de vizitat. Potenţialul turistic al comunei este unul de excepţie. Peisajele desprinse dinspre culmile Plopişului, rezervaţia naturală "Mlaştina de la Iaz", Băile Iaz, cunoscute pentru efectele lor terapeutice şi obiceiurile şi folclorul zonei bine conservate, fac din Plopiş una dintre cele mai atractive comune ale judeţului Sălaj.


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite