Muncitorii din Zalău se luptă în instanţă cu angajatorii pentru grupele de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii şi pensionarii de la Cuprom, Michelin şi Tenaris cer în instanţă să li se recunoască perioadele lucrate în condiţii grele de muncă. Procesele au început încă de anul trecut, iar primele sentinţe, toate favorabile reclamanţilor, au şi apărut. Cei care lucrează încă pot, astfel, să se pensioneze mai repede, iar cei aflaţi deja în pensie beneficiază de o recalculare în urma căreia pot primi pensii chiar şi cu 30

Sute de angajaţi sau persoane pensionate de la Cuprom, Michelin şi Tenaris au deschis procese la Tribunalul Sălaj, cerând societăţilor unde lucrează sau de unde s-au pensionat să le recunoască perioadele lucrate în condiţii grele de muncă. Mai exact, ei cer încadrarea retroactivă în grupele I sau II de muncă sau, potrivit terminologiei valabilă din 2001 încoace, în condiţii deosebite sau speciale.

Potrivit avocatului Ciprian Chende, care este apărătorul unora din ei, primii care au dat în judecată angajatorul pentru grupele de muncă au fost cei de la Cuprom. Aici a fost finalizată mai devreme expertiza tehnică în Protecţia Muncii, în baza căreia instanţa poate stabili dacă se face sau nu încadrarea în aceste grupe. „Până în 1990, acolo s-a acordat doar grupa a doua. După aceea, la aceleaşi condiţii, s-a acordat grupa I. Prin urmare, am solicitat în numele clienţilor pe care îi reprezint să se acorde grupa întâi şi pentru perioada de dinainte de 1990“, explică avocatul.

Pensii mai mari cu câteva sute de lei

El susţine că primele sentinţe au început să apară încă de la sfârşitul anului trecut şi toate sunt favorabile clienţilor. „Instanţa a înţeles că oamenii au lucrat în condiţii foarte, foarte grele, mulţi dintre ei alegându-se cu boli profesionale“, a explicat Chende. Avocatul a mai spus că aceia care au obţinut deja o astfel de sentinţă favorabilă şi lucrează şi acum obţin o reducere a stagiului de cotizare. Cu alte cuvinte, se pot pensiona mai repede. Cei care au deja statutul de pensionari beneficiază de o recalculare a pensiei, în urma căreia pot primi o majorare, în funcţie de numărul anilor de grupă aprobaţi, chiar şi de peste 30 la sută. Este şi cazul doamnei Florica M., pensionată de la Cuprom, căreia instanţa i-a recunoscut 26 de ani în grupa I şi care primeşte, astfel, din decembrie, o pensie mai mare cu 365 de lei.

La Michelin Silvania, în instanţă s-au dus aproape toţi salariaţii. Cei care în prezent sunt încadraţi în condiţii normale cer încadrarea în condiţii deosebite de muncă (echivalentul grupei a II-a), iar cei care au deja condiţii deosebite cer condiţii speciale (echivalentul grupei I).

 La Silcotub, Chende spune că deşi unitatea ar putea acorda condiţii speciale tuturor angajaţilor, acest drept li se acordă în acest moment doar celor din laminor. Din acest motiv o parte din muncitorii din celelalte secţii solicită şi ei în instanţă recunoaşterea condiţiilor speciale în care lucrează. „Societăţile comerciale încearcă, pe cât posibil, să evite să acorde aceste condiţii, pentru că asta ar presupune cheltuieli mult mai mari pentru ele. Dar este un drept al angajaţilor, pe care instanţa trebuie să-l recunoască“, declară avocatul.

 
Miză dublă

Miza câştigării acestui drept a crescut şi mai mult acum, dat fiind faptul că articolul 169 din noua Lege a pensiilor prevede o majorare a cuantumului pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Florian But, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii, spune că de această majorare vor avea parte doar cei care, pe baza anilor lucraţi în grupa I sau a II-a, au beneficiat cel mult de reducerea vârstei de pensionare, nu şi cei care au beneficiat şi de un calcul avantajos al punctajului mediu, cum sunt minerii. În Sălaj vor primi pensii mai mari, pe acest articol de lege, 21.230 de persoane.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite