UPDATE:Muncă în echipă: A furat 214.000 de euro din conturile clienţilor cu ajutorul şefului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Abraham, funcţionar al agenţiei din Jibou a Băncii Comerciale Române, a fost arestat, ieri seară. Funcţionarul acuzat de infracţiuni de delapidare, fals şi fraude informatice riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. El a avut mai mulţi complici printre care şi directorul agenţiei. Alături de Abraham, în acelaşi dosar mai este cercetat şi Radu Creţ, directorul agenţiei bancare, Mate Diana şi Câţcăuan Ofelia, opera

UPDATE: BCR anunţă că i-a suspendat pe cei patru şi că-i va despăgubi pe clienţi

"Am depus plângere penală şi am iniţiat suspendarea contractelor de muncă ale celor patru angajaţi suspectaţi de implicare într-un caz de fraudă, prin încalcarea flagrantă a normelor şi regulamentelor interne ale băncii. Ancheta va stabili responsabilităţile precise. Am luat deja măsuri pentru a despăgubi clienţii de bună credinţă care au reclamat prejudicii materiale.
 În acelaşi timp, am atenţionat organele de anchetă în ceea ce priveşte o serie de reclamaţii depuse cu această ocazie, dar făcute fără acoperire, în scopul de a frauda banca. Cei care au încercat să profite în mod ilicit de pe urma situaţiei vor fi deferiţi justiţiei.", precizează Vasile Cezar, specialist în relaţii publice la BCR.


Gaura de peste 200.000 de euro

„Dorin Abraham, consilier client retail la BCR Jibou, a fraudat mai multe persoane, începând din 2008, efectuând operaţiuni neautorizate de retragere de numerar, din conturile clienţilor şi însuşindu-şi aceste sume de bani”, explică Dan Buduşan, procurorul şef al DIICOT Sălaj.
Totodată, Abraham a falsificat ordine de retragere şi depunere de numerar. A desfiinţat mai repede depozite la termen  a unor clienţi ai băncii, din proprie iniţiativă, fără a avea acordul acestora. A emis adrese de radiere de ipotecă, fără să fie creditul rambursat.
Dintr-un raport realizat de Divizia Anti-fraudă a BCR rezultă că Abraham ar fi produs un prejudiciu de 214.255 de euro.

Complicitate cu directorul

Conform celor declarate de procurorul Buduşan, Dorin Abraham nu a facut aceste tranzactii ilegale independent, ci cu cu stirea şi ajutorul mai multor colegi, printre care şi Radu Creţ, directorul bancii. „Astfel, directorul agenţiei l-a ajutat pe Abraham să-şi însuşească sume de bani din conturile clienţilor acestei unităţi bancare şi să efectueze operaţiuni de retragere în numerar prin semnarea în fals a ordinelor de plată, cât şi prin validarea acestor operaţiuni în format electronic”, mai spune procurorul DIICOT.

De asemenea, Mate Diana şi Câţcăuan Ofelia, operatoare de ghişeu, l-au ajutat pe Dorin Abraham să ia bani din conturile clienţilor. Acestea au eliberat acele sume prin introducerea sau modificarea, fără drept, a unor date informatice.

Luni, procurorii au dispus reţinerea lui Abraham, iar ieri seară Judecătoria Jibou i-a dat mandat de arestare pentru 30 de zile. “Fiind vorba de delapidare în formă continuată, Abraham riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare”, mai spune procurorul Buduşan. Ceilalţi trei funcţionari bancari sunt cercetaţi în stare de libertate pentru complicitate la delapidare. Buduşan a mai precizat că anchetatorii au mari bătăi de cap cu Abraham, care a refuzat să dea orice fel de declaraţie, fiind „mut“ până şi în faţa instanţei, care l-a trimis în arest.

Arestarea nu se justifică


Bogdan Ilea, avocatul lui Abraham, confirmă faptul că clientul său nu a dat nicio declaraţie şi spune că el l-a sfătuit să păstreze tăcerea “până când anchetatorii îşi vor schimba atitudinea”. “Clientul a fost dus la DIICOT, în lipsa mea, şi s-au făcut presiuni morale asupra sa pentru a da declaraţii. Pe de altă parte, consider total nefondată arestarea sa preventivă, deoarece Dorin Abraham nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică şi nu există nici dovezi clare care să ateste că al ar fi comis acele infracţiuni”, afirmă Ilea.

Cifră: 214.255 de euro este prejudiciul produs de Abraham la BCR Jibou

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite