Morţii pe care nu-i vrea nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadavrul neidentificat găsit plutind pe Someş la mijlocul lunii iulie, în dreptul localităţii Băbeni, a fost înhumat zilele trecute în comuna sălăjeană în care a fost găsit. Este soarta tuturor trupurilor neînsufleţite care nu pot fi identificate şi a căror înhumare cade, potrivit legilor în vigoare, în sarcina administraţiilor locale în aria cărora au fost găsite.

După ce a stat aproape trei săptămâni în morga Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cadavrul bărbatului scos de pompieri din Someş la mijlocul lunii trecute a fost înmormântat, zilele trecute, în comuna Băbeni, acolo unde a fost găsit, plutind pe apă, chiar de şeful de post.  Trupul bărbatului a fost înhumat la Băbeni după ce poliţiştii sălăjeni nu au reuşit să-l identifice, deşi au luat legătura şi cu colegii din judeţele din jur, pentru a vedea dacă semnalmentele bărbatului nu corespund cu cele ale unor persoane date dispărute în judeţele respective. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, în astfel de situaţii, când nu se reuşeşte identificarea şi nimeni nu revendică trupul neînsufleţit, sarcina de a se ocupa de înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale necunoscutului revine primăriei pe raza căreia a fost găsit. „Avem încă şapte astfel de cadavre în evidenţă, care au fost date spre înhumare primăriilor”, precizează purtătorul de cuvânt.

„L-am îngropat creştineşte, conform obiceiului”

Primarul din Băbeni, Dorel Vancea, a declarat pentru Adevărul că adminsitraţia locală nu nuami că s-a achitat de obligaţia legală ce îi revenea, dar chiar a organizat şi o slujbă de înmormântare în toată regula. „Am avut slujbă, cu preot, şi au fost prezenţi chiar vreo 15 oameni, cărora le-am dat, conform obiceiului, câte un colac şi un pahar cu ţuică”, spune primarul. Bărbatul a fost îngropat în cimitirul satului, iar pe crucea de pe mormântul său stă scris „Necunoscut. Înecat în apă”. Înhumarea necunoscutului a costat primăria aproximativ 700 de lei, sumă provenită din bugetul local.
De altfel, nu este primul caz de acest gen în Băbeni. În 2003 un alt cadavru, rămas şi acesta neidentificat,  a fost „pescuit” din Someş în dreptul localităţii. Atunci a fost vorba despre o femeie, pe care primăria a fost nevoită să o înhumeze, pe cheltuiala proprie, după ce nimeni altcineva nu s-a prezentat la morgă pentru a-i ridica trupul neînsufleţit.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite