Sălaj: Plante carnivore în mlaştina de la Iaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia de la Iaz, unicat în România, adăposteşte numeroase specii de muşchi şi plante protejate de lege.

Situată în localitatea Iaz, pe teritoriul comunei Plopiş, mlaştina se întinde pe o suprafaţă de zece hectare şi are o adâncime maximă de cinci metri. Mlaştina are o deosebită importanţă ştiinţifică, deoarece pe suprafaţa ei cresc specii turbicole rare (Drosera rotundifolia, Molinia caerulea, Sphagnum amblyphyllum) şi reprezintă un eşantion natural autentic pentru istoricul pădurilor din regiune.  Mlaştina constituie un habitat de zonă umedă pentru turbărie activă, care adăposteşte o specie vulnerabilă de plante (muşchi de turbă) de interes comunitar. Pe lângă alte specii deosebite, există şi o plantă carnivoră, care se numeşte „roua cerului“. Apele mlaştinei au importante proprietăţi curative pentru afecţiuni reumatice, tocmai de aceea, până acum cinci ani, în zonă au funcţionat Băile Iaz.


Conservare cu o jumătate de milion de euro


Mlaştina Iaz este o rezervaţie naturală de tip floristic, faunistic şi peisagistic, un loc foarte atrăgător pentru iubitorii de locuri sălbatice. A devenit de curând rezervaţie naturală protejată, iar conservarea ei va beneficia de o finanţare europeană de peste o jumătate de million de euro.
Managerul proiectului, Vasile Bodea, afirmă că în zonă circulă o serie de legende în ce priveşte mlaştina. Una dintre ele spune că acolo s-ar fi scufundat un sat cu o biserică, ale cărei clopote se mai aud încă în dimineţile  tăcute. Se mai spune că tot acolo s-a scufundat o turmă de oi şi păstoriţa ei.  Pentru a ajunge aici, trebuie să treceţi pe la Boghiş, de acolo, prin Iaz şi Plopiş, la mlaştină. De la Zalău sunt 55 de kilometri. În prezent, drumul este în lucru, printr-un proiect de finanţare.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite