Misterul din jurul dispariţiei a opt sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt sălăjeni sunt de negăsit de mai mulţi ani, unii dintre ei fiind daţi în urmărire naţională chiar şi de mai bine de 20 de ani. Cel mai cu vechime dispărut al Sălajului este Tibor Darabont,  un băiat din Şimleu Silvaniei care la data dispariţiei, 1 februarie 1990, avea doar 11 ani.

Tibor Darabont avea doar 11 ani când a fost dat dispărut. Se întâmpla în 1 februarie 1990, o zi rece de iarnă, în care el a venit de la şcoală, s-a schimbat de haine, a mâncat, iar în jurul orei 13.00 a ieşit în faţa blocului la joacă. Sunt ultimele informaţii pe care poliţiştii îl au despre Tibor.

Povestea lui seamănă şi cu cele ale celorlalţi trei copii dispăruţi de la casele lor. Ramona Boca, spre exemplu, avea doar 10 ani în 2001 când a dispărut de pe o păşune dintr-un sat din Satu Mare, acolo unde părinţii ei îngrijeau nişte animale. Ramona, de loc din Sărmăşag, avea probleme cu auzul şi mai dispăruse şi altă dată de acasă. De această dată, nu s-a mai întors.

Dispărută fără urmă este Andreea Roatiş. Fata a dispărut de la domiciliul ei din Cehu Silvaniei în 2002. Avea atunci doar 14 ani. Şi Gheorghe Sava are „vechime” ca dispărut. Avea 17 ani când a plecat de acasă, din Derşida, în 2005, îndreptându-se către Sărmăşag, unde a fost văzut ultima oară, şi nu s-a mai întors.

Nu doar copiii pleacă de acasă şi nu se mai întorc. Markus Ibolya era o femeie în toată firea – avea 36 de ani – când a plecat de acasă, din Sărmăşag, în 1993. Un an mai târziu a plecat de acasă şi nu s-a mai întors şi Roza Muntean din Motiş, în vârstă, atunci, de 50 de ani. Tot 50 de ani avea şi Rozalia Făgărăşan, care a dispărut şi ea fără urmă de la casa ei din Bădăcin în 2000.

Ceva mai complicată este povestea lui Daniel Roşan, un tănâr din localitatea Cosniciu care ar trebui să aibă acum 24 de ani. Familia lui nu mai ştie absolut nimic de el din 2009, după ce el plecase, cu doi ani în urmă, la muncă în Spania.

Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, de regulă, după trecerea termenului legal de patru ani, familiile celor dispăurţi renunţă la căutări şi cer în instanţă declararea decesului lor. „Mai ales în cazul adulţilor, au nevoie de un certificat de deces pentru a rezolva problemele legale legate de moştenire, aşa că cer declararea pe cale judecătorească a decesului”, explică ea.

Există şi poveşti cu happy end

image

Nu toate cazurile de dispariţie se finalizează cu un certificat de deces obţinut de la judecător. Anul trecut, spre exemplu, o tânără de 14 ani din Sâg, Cosmina Adela Vereş, a fost găsită de poliţiştii din judeţul Bihor la scurt timp după ce a fost dată în urmărire naţională. „Se pare că plecase împreună cu iubitul ei. A fost adusă de poliţişti înapoi, dar am auzit că a plecat iar”, ne-a declarat viceprimarul comunei, Liviu Ţap. Tânăra a renunţat la şcoală, decizând să-şi asculte inima şi să îşi urmeze, din nou, iubitul. De această dată cu acordul părinţilor – spun localnicii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite