Ministrul Borbély la Zalău: "Delictul de mediu trebuie pedepsit mult mai drastic!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Borbély a fost azi într-o vizită de lucru la Zalău
László Borbély a fost azi într-o vizită de lucru la Zalău

Prezent miercuri, 4 aprilie, într-o vizită de lucru la Zalău, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a anunţat că are în vedere o înăsprire a pedepselor aplicate celor care poluează mediul. El s-a referit şi la cei care provoacă incendii de vegetaţie, avertizând că aceştia nu vor mai beneficia de subvenţii de la APIA.


Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a întâlnit miercuri, 4 aprilie, cu primarii din Sălaj, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Zalău. Ministrul a insistat asupra incendiilor de vegetaţie uscată, care, în opinia sa, "au devenit un sport naţional", cerându-le primarilor să se implice, alături de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), în prevenirea acestor fapte şi în identificarea autorilor acolo unde ele s-au produs deja. "Anul ăsta a fost ceva de neînchipuit - am avut şi sute de incendii pe zi, cu mii de hectare arse - iar acest fapt se întâmplă din cauză că APIA dă subvenţie de anul acesta numai dacă ai tarlaua curaţată. Atrag atenţia primăriilor, prefecturii, APIA: există prevederi în lege care prevăd că dacă un proprietar dă foc la tarla, acestă să nu mai primească subvenţia", a declarat ministrul.

Borbely apreciază că, în general, faptele care dăunează mediului sunt prea blând pedepsite şi a anunţat că a început demersurile pentru înăsprirea sancţiunilor. "În cazul infracţiunilor silvice, spre exemplu, mi se pare mult ca numai peste 5 metri cubi să fie considerat infracţiune (furtul). Mai mult, din 3.000 de dosare penale transmise autorităţilor competente, doar 0,5 la sută ajung la o condamnare, pentru că se consideră cu reprezintă un pericol social" - a explicat ministrul, precizând că va elabora o strategie pentru protecţia mediului care va la bază sancţiuni mult mai dure. "Delictul de mediu trebuie pedepsit mult mai dur", a punctat el.

László Borbély n-a făcut niciun comentariu cu privire la scandalul mediatic ce a coincis cu vizita în Sălaj - sesizarea de către DNA a procurorului general, chemat să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală faţă de László Borbély, deputat şi ministru al Mediului, pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite